Hoja z Duhom

14. januar 2020
Deset tisoč ur. Pisec Malcolm Gladwell pravi, da je potrebnih toliko ur, da se izučiš kakšne umetnosti. Celo za največje umetnike in glasbenike vseh časov njihov neverjetni prirojeni talent ni bil dovolj, da bi dosegli stopnjo izurjenosti, ki so jo dosegli. Morali so se vsak dan potopiti v svojo umetnost.
Naj se to zdi še tako čudno, potrebujemo podobno miselnost, kar se tiče učenja, kako živeti v moči Svetega Duha. V Pismu Galačanom Pavel spodbuja cerkev, naj se odbere za Boga. A Pavel je razložil, da se tega ne da doseči samo s samim izpolnjevanjem zbirke pravil. Pač pa smo poklicani, da hodimo s Svetim Duhom. Grška beseda, ki jo Pavel uporabi za »hojo« [življenje] v Gal 5,16, dobesedno pomeni hoditi okrog in okrog nečesa oz. potovati (peripateo). Tako za Pavla hoja z Duhom pomeni vsakodnevno potovanje z Duhom – to ni samo enkratna izkušnja njegove moči.
Molímo, da bi bili vsak dan napolnjeni z Duhom – da bi se prepustili delu Duha, ko nam svetuje, nas vodi, tolaži in je preprosto tukaj z nami. In če se damo tako »voditi Duhu« (v. 18), postanemo vse boljši v poslušanju njegovega glasu in sledenju njegovemu vodenju. Sveti Duh, naj danes in vsak dan hodim s teboj!
— Peter Chin

V razmislek

Začetek prebivanja Svetega Duha v nas, ko sprejmemo odrešitev, je enkratni dogodek; kako se to razlikuje od biti napolnjen z Duhom ali hoditi z Duhom? Kako kažete sad Duha?
Oče, pomagaj mi, da danes izkusim prisotnost in vodenje Svetega Duha, da bi lahko hodil s teboj in živel tako, kot ti ugaja.

Berilo

Gal 5,13–18

Ključna vrstica

Žívite v Duhu in nikakor ne boste stregli poželenju mesa. Gal 5,16