Govoreče banane

2. julij 2020
Nikoli ne odnehaj. Bodi razlog, da se nekdo nasmehne. Čudovit si. Ni pomembno, od kod si, pomembno je, kam greš. Otroci v šoli so našli takšna sporočila na bananah v jedilnici. Kuharica Stacey Truman si je vzela čas, da je napisala spodbudna sporočila na sadje, ki so ga otroci poimenovali »govoreče banane«.
Ta ljubeča gesta me spominja na Barnabovo srce za ›duhovne mlade‹ v starem mestu Antiohija (Apd 11,22–24). Barnaba je bil znan po svoji sposobnosti, da navdihuje ljudi. Znan kot dober človek, poln vere in Svetega Duha, je spodbudil nove vernike, »naj z vsem srcem ostanejo zvesti Gospodu« (v. 23). Predstavljam si, da je preživljal čas s tistimi, ki jim je želel pomagati, in jim govoril: Molite. Zaupajte v Gospoda. Ostanite blizu Bogu, ko je življenje težko.
Novi verniki, tako kot otroci, potrebujejo veliko spodbude. So polni potenciala. Odkrivajo, v čem so dobri. Morda se ne zavedajo popolnoma, kaj želi Bog storiti v njih in po njih, in pogosto sovražnik dela nadure, ko poskuša preprečiti, da bi njihova vera zacvetela.
Tisti med nami, ki že nekaj časa hodimo z Jezusom, razumemo, kako težko je lahko življenje za Jezusa. Naj bomo vsi sposobni dajati in prejemati spodbudo, ko nas Božji Duh vodi in nas spominja na duhovno resnico.
– Jennifer Benson Schuldt

V razmislek

Kako vas je Bog spodbudil v preteklosti? Kako želi Bog morda delovati skozi vas, da bi nekoga navdihnili?
Nebeški Oče, daj mi nekoga, ki ga bom lahko spodbudil. Pokaži mi, kaj naj rečem in kako naj potešim potrebe tega človeka, da boš ti poveličan.

Berilo

Apd 11,19–26

Ključna vrstica

[Barnaba je] spodbujal vse, naj z vsem srcem ostanejo zvesti Gospodu. Apd 11,23