Edini kralj

10. januar 2020
Ko je petletni Eldon poslušal pastorja govoriti o Jezusu, da je zapustil nebesa in prišel na zemljo, je osuplo zavzdihnil, ko se je pastor v molitvi zahvalil Jezusu, da je umrl za naše grehe. »Oh, ne! Je umrl?« je presenečeno vprašal fant.
Od začetka Kristusovega življenja na zemlji so obstajali ljudje, ki so si želeli njegovo smrt. Modri so prišli v Jeruzalem med vladanjem kralja Heroda in so spraševali: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit« (Mt 2,2). Ko je kralj to slišal, se je zbal, da bo nekega dne izgubil svoj položaj zaradi Jezusa. Zato je poslal vojake, da pobijejo vse dečke okrog Betlehema, stare dve leti in manj. A Bog je zaščitil svojega Sina in poslal angela, da opozori njegove starše, naj zapustijo tisto področje. Pobegnili so in rešen je bil (v. 13–18).
Ko je Jezus dokončal svoje delovanje, je bil križan za grehe sveta. Na znaku nad njegovim križem je pisalo: »Ta je Jezus, judovski kralj« (27,37), čeprav je bilo to mišljeno posmehljivo. Vendar je čez tri dni zmagoslavno vstal od mrtvih. Po vnebovzetju je sedel na prestol kot Kralj kraljev in Gospod gospodov (Flp 2,8–11).
Kralj je umrl za naše grehe – tvoje, moje in Eldonove. Dovolimo mu, naj vlada v našem srcu.
— Anne Cetas

V razmislek

Kaj pomeni za vas, da imate Jezusa za svojega Kralja? Ali obstajajo področja vašega življenja, kjer ni Kralj?
Jezus, hvala, da si prostovoljno umrl za naše grehe in nam ponujaš odpuščanje. Uči nas, da se podredimo tvojemu vladanju. 
Če želite izvedeti več o Jezusovem življenju, obiščite christianuniversity.org/tgs.

Berilo

Mt 2,1–12

Ključna vrstica

Padli so predenj in ga počastili. Mt 2,11