Dvig

18. februar 2022
Med našim ogledom letala je pilot lovskega letala razložil, da letala potrebujejo veter s hitrostjo 56km/h, da lahko vzletijo s tako kratke vzletne steze. Da bi dosegli takšen stabilen veter, kapitan obrne ladjo proti vetru. »Ali naj ne bi veter prihajal od zadaj?« sem vprašal. Pilot je odgovoril: »Ne. Letala morajo poleteti proti vetru. Le tako se lahko dvignejo.«
Bog je poklical Jozueta, naj vodi njegovo ljudstvo v »vetrove«, ki so jih pričakovali v obljubljeni deželi. Jozue je potreboval dve stvari. V sebi je moral biti »krepak in odločen« (Joz 1,7); od zunaj pa je potreboval izzive. To je vključevalo vsakodnevno nalogo vodenja tisočev Izraelcev, spopadanje z obzidanimi mesti (6,1–5), pogum jemajoče poraze (7,3–5), Ahanovo tatvino (v. 16–26) in nenehne bitke (pogl. 10–11).
Veter, ki je pihal v Jozuetov obraz, bo dvigoval njegovo življenje, dokler ga bodo potiskala Božja navodila. Bog je rekel: »…, da boš ohranil in storil vse po postavi, … Ne odstopaj od nje ne na desno ne na levo, … jo premišljuj dan in noč, da boš storil povsem, kakor je zapisano v njej. Le tako boš imel uspeh na svoji poti, le tako boš uspeval« (1,7–8).
Ali ste odločeni, da boste hodili po Božjih poteh ne glede na vse? Potem iščite izzive. Drzno se podajte proti vetru in videli boste, da bo vaš duh poletel.
— Mike Wittmer

V razmislek

Zakaj so izzivi potrebni za uspešno življenje? Kako bi lahko Bog uporabil vaš sedanji problem, da vas dvigne?
Oče, življenje je težko in pogosto boli. Naj me moji problemi dvignejo bliže k tebi.

Berilo

Joz 1,1–9

Ključna vrstica

Samo krepak bodi in odločen. Joz 1,7