Drevo, ki uspeva

6. julij 2020
Vedno sem imel srce zbiralca. Kot otrok sem zbiral znamke. Bejzbolske kartice. Stripe. Zdaj kot starš vidim enako nagnjenje pri svojih otrocih. Včasih se sprašujem: Ali res potrebuješ še enega medvedka?
Seveda ne gre za potrebo. To je privlačnost nečesa novega. Ali včasih huda želja po nečem starem, nečem redkim. Karkoli ujame našo domišljijo, smo v skušnjavi, da bi verjeli, da če bi le imeli ta »X«, bi bilo naše življenje boljše. Bili bi srečni. Zadovoljni.
Vendar te stvari nikoli ne prinesejo dobrega. Zakaj? Ker nas je Bog ustvaril, da bi bili napolnjeni z njim, ne s stvarmi, za katere svet okrog nas pogosto vztraja, da bodo zadovoljile naše hrepeneče srce.
Ta napetost ni nič novega. Pregovori predstavljajo dva nasprotna načina življenja: življenje, ki ga preživljamo z iskanjem bogastva, in življenje, ki je utemeljeno v ljubečem Bogu in velikodušnem dajanju. Slišal sem nekoga, ki je s svojimi besedami povedal Prg 11,28 takole: »Življenje, predano stvarem, je mrtvo življenje, štor; od Boga oblikovano življenje je drevo, ki uspeva.«
Kakšna slika! Dva načina življenja: eno uspešno in rodovitno, drugo prazno in pusto. Svet vztraja pri tem, da materialno izobilje pomeni ›dobro življenje‹. V nasprotju s tem nas Bog vabi, naj bomo ukoreninjeni v njem, naj izkušamo njegovo dobroto in smo rodovitni. Ker nas oblikuje naš odnos z njim, Bog preoblikuje naše srce in želje ter nas spremeni od znotraj navzven.
— Adam Holz

V razmislek

Kdaj je pretirana osredotočenost na materialne stvari postala velik duhovni boj za vas? Kaj vam pomaga, da ohranite svoje želje v ustrezni perspektivi?
Oče, hvala ti za dobre darove, ki jih daješ. Pomagaj mi, da ohranjam svoje zaupanje vate namesto v stvari tega sveta.

Berilo

Prg 11,24–30

Ključna vrstica

Kdor zaupa v svoje bogastvo, propade, pravični pa poganjajo kakor zelenje. Prg 11,28