Dragoceno veselje

16. julij 2020
Ob zvoku digitalne melodije nas je vseh šest skočilo pokonci. Nekateri so si nataknili čevlje, drugi so bosi zdrveli k vratom. V nekaj sekundah smo vsi tekli po dovozu h kombiju s sladoledom. To je bil prvi topli poletni dan in ni bilo boljšega načina za praznovanje, kot je bil hladen, sladek priboljšek! So stvari, ki jih naredimo preprosto zaradi veselja, ki nam ga prinašajo, ne iz discipline ali obveznosti.
V prilikah, ki ju najdemo v Mt 13,44–46, je poudarek na tem, da prodamo vse, da bi dobili nekaj drugega. Morda mislimo, da ti zgodbi govorita o žrtvovanju. A ne gre za to. Pravzaprav prva zgodba pravi, da je mož od »veselja« prodal vse, kar je imel, in kupil njivo. Veselje spodbuja spremembo – ne krivda ali dolžnost.
Jezus ni le del našega življenja; od nas zahteva vse. Oba moža v zgodbah sta »prodala vse« (v. 44). Najboljši del pa je tole: posledica tega, da sta vse prodala, je pravzaprav dobiček. Morda tega ne bi uganili. Ali ne gre pri krščanskem življenju za to, da vzamemo svoj križ? Da. Je. A ko umremo, živimo; ko izgubimo svoje življenje, ga najdemo. Ko »prodamo vse«, dobimo največji zaklad: Jezusa! Veselje je razlog; predaja je odziv.
Nagrada je zaklad poznavanja Jezusa.
— Glenn Packiam

V razmislek

Kako ste izkusili veselje v svojem odnosu z Jezusom?
Dragi Jezus, odpri mi oči, da bom videl zaklad, kakršen si! Usmeri moje srce k tebi kot viru resničnega in neminljivega veselja in naj vedno upiram oči vate. Daj mi milost, da bom vse predal tebi.

Berilo

Mt 13,44–46

Ključna vrstica

… ki ga je nekdo našel … je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo. Mt 13,44