Dotakni se tistih v stiski

30. julij 2020
Ni bilo presenetljivo, da je Mati Tereza prejela Nobelovo nagrado za mir. Zvesta sebi je prejela nagrado »v imenu lačnih, nagih, brezdomnih, slepih, gobavih in vseh tistih, ki se počutijo nezaželeni, neljubljeni, neoskrbljeni v celotni družbi.« To so bili ljudje, ki jim je služila večino svojega življenja.
Jezus je bil vzor, kako skrbeti in ljubiti tiste na robu ne glede na okoliščine. V nasprotju s predstojniki shodnic, ki so bolj spoštovali zapoved glede sobote kot bolne (Lk 13,14), je Jezusa navdalo sočutje, ko je videl bolno ženo v templju. Videl je izza telesne težave in videl je Božjo čudovito stvaritev, ki je usužnjena. Poklical jo je k sebi in rekel, da je ozdravljena. Potem je »položil nanjo roke in takoj se je vzravnala in slavila Boga« (v. 13). Ko se jo je dotaknil, je vznemiril predstojnika shodnice, ker je bila sobota. Jezus, Gospod sobote (Lk 6,5), se je sočutno odločil, da bo ozdravil ženo – ženo, ki se je skoraj dve desetletji spopadala z neudobjem in ponižanjem.
Sprašujem se, kako pogosto gledamo na nekoga, kot da si ne zasluži našega sočutja. Ali pa smo mi sami izkusili zavračanje, ker nismo zadovoljili meril nekoga drugega. Naj ne bomo kot verska elita, ki ji je bilo bolj mar za predpise kot za sočloveka. Raje posnemajmo Jezusov zgled in obravnavajmo druge s sočutjem, ljubeznijo in dostojanstvom.
— Estera Pirosca Escobar

V razmislek

Kako ste izkusili Božje ozdravljenje in dotik? Komu lahko ta teden izkažete sočutje?
Jezus, hvala ti za tvojo neskončno ljubezen in neverjetno sočutje za vse ljudi, vključno s tistimi, ki so bolni ali imajo težave.

Berilo

Lk 13,10–17

Ključna vrstica

Položil je nanjo roke in takoj se je vzravnala in slavila Boga. Lk 13,13