Dobro zate

1. januar 2020
Ljudje po svetu so leta 2016 porabili okrog 86,6 milijarde dolarjev za čokolado. Številka je pretresljiva, vendar sploh ne presenetljiva. Navsezadnje je čokolada izvrstnega okusa in uživamo v njej. Zato se je svet skupaj veselil, ko so ugotovili, da ima ta sladki priboljšek tudi znatne koristi za zdravje. Čokolada vsebuje flavonoide, ki pomagajo varovati telo pred staranjem in boleznimi srca. Še nikoli ni bil recept za zdravje tako dobro sprejet ali upoštevan (zmerno, seveda!).
Salomon je napisal, da obstaja še ena »sladkost«, ki je vredna našega vlaganja, modrost. Svojemu sinu je priporočal, naj jé med, »ker je dober« (Prg 24,13), in primerjal njegovo sladkost z modrostjo. Človek, ki se hrani z Božjo modrostjo v Svetem pismu, ugotovi, da ni samo sladka za dušo, ampak koristna za poučevanje in svarjenje, da nas pripravi za »vsako dobro delo«, ki ga bomo morali opraviti v življenju (2 Tim 3,16–17).
Modrost je tista, ki nam omogoča, da se modro odločamo in razumemo svet okrog sebe. Vredna je, da vanjo vlagamo in jo delimo s tistimi, ki jih imamo radi – kot je Salomon želel storiti za svojega sina. Dobro se počutimo, če se hranimo z Božjo modrostjo v Svetem pismu. To je sladek priboljšek, ki ga lahko uživamo neomejeno – pravzaprav smo spodbujeni, da to delamo! Bog, hvala ti za sladkost tvojega Svetega pisma!
— Kirsten Holmberg

V razmislek

Kakšno modrost morate zaužiti danes? Kako je bila Božja modrost sladka za vas?
Bog, prosim, hrani nas s svojo modrostjo.

Berilo

Prg 24,13–14

Ključna vrstica

Tako je modrost prijetna tvoji duši, če jo najdeš, poskrbiš za prihodnost, tvoje upanje se ne bo izjalovilo. Prg 24,14