Dobra novica

11. november 2021
Leta 1941, ko se je Hitlerjeva vladavina širila po Evropi, so prosili romanopisca Johna Steinbecka, naj pomaga pri vojnih prizadevanjih. Niso ga prosili, naj se bori ali obišče čete na fronti, ampak naj napiše zgodbo. Tako je nastala zgodba The Moon Is Down [Luna je padla], roman o miroljubni deželi, ki jo osvoji zloben režim. Roman so tiskali v podzemnih tiskarnah in ga na skrivaj distribuirali po okupiranih državah. Roman je sporočal: zavezniki prihajajo in če bralci posnemajo junake romana, lahko pomagajo zagotoviti svojo svobodo. S svojim romanom je Steinbeck prinesel dobro novico ljudem pod nacizmom – njihova osvoboditev je blizu.
Tako kot junaki v Steinbeckovi zgodbi so bili Judje v prvem stoletju okupirano ljudstvo pod brutalno rimsko vladavino. A stoletja prej je Bog obljubil, da bo poslal Zaveznika, ki jih bo osvobodil in prinesel mir svetu (Iz 11). Ko je prišel ta Zaveznik, je izbruhnilo veselje! »In tudi mi vam oznanjamo, da se je izpolnila obljuba, dana očetom. Bog jo je izpolnil nad nami … s tem da je obudil Jezusa« (Apd 13,32–33). Z Jezusovim vstajenjem in ponudbo odpuščanja se je začela obnova sveta (v. 38–39; Rim 8,21).
Od takrat se je ta zgodba razširila po svetu in prinaša mir in svobodo, kjer jo sprejmejo. Jezus je bil obujen od mrtvih. Naša osvoboditev od greha in zla se je začela. V njem smo svobodni!
— Sheridan Voysey

V razmislek

Če ga primerjate z drugimi vladarji, kako Jezus prinaša mir svetu? Kako se mu lahko pridružite v tem delu?
Jezus, moj največji Zaveznik, predajam se tvojemu upravičenemu vladanju.

Berilo

Apd 13,32–39

Ključna vrstica

In tudi mi vam oznanjamo, da se je izpolnila obljuba, dana očetom. Bog jo je izpolnil nad nami. Apd 13,32–33