Dar miru

18. maj 2020
»Verujem v Jezusa, on je moj Odrešenik in ne bojim se smrti,« je rekla Barbara Bush, žena nekdanjega predsednika ZDA, Georgea H. W. Busha, svojemu sinu, preden je umrla. Ta neverjetna in zaupna izjava je pokazala močno in globoko ukoreninjeno vero. Izkusila je Božji dar miru, ki pride iz poznavanja Jezusa, celo ko se srečaš s smrtjo.
Simeon, prebivalec Jeruzalema v prvem stoletju, je prav tako izkusil globok mir zaradi Jezusa. Dotaknjen po Svetem Duhu je Simeon šel v tempelj, ko sta Marija in Jožef prinesla Jezusa k obrezi, kot je zahtevala postava za novorojenega dečka. Čeprav se ne ve veliko o Simeonu, lahko iz Lukovega opisa vidimo, da je bil poseben Božji človek, pravičen in predan, zvesto je čakal na prihajajočega Mesija in »Sveti Duh je bil nad njim« (Lk 2,25). Vendar Simeon ni izkusil šaloma (miru) – globokega občutka izpolnjenosti –, dokler ni videl Jezusa.
Ko je Simeon držal Jezusa v naročju, je začel govoriti hvalnico in izrazil polno zadovoljstvo v Bogu: »Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle tvojo rešitev, ki si jo pripravil pred obličjem vseh ljudstev« (v. 29–31). Imel je mir, ker je naprej videl prihodnje upanje za ves svet.
Ko proslavljamo življenje, smrt in vstajenje Jezusa, obljubljenega Odrešenika, se veselimo v Božjem daru miru.
— Estera Pirosca EscobarV RAZMISLEK: Ali ste izkusili ta občutek zadovoljstva in izpolnjenosti, ki prihaja iz poznavanja Jezusa? Kako lahko danes proslavljate Božji dar miru?MISEL/
Dragi Oče, hvala ti za Jezusa, tvoj dar miru.

Berilo

Lk 2,25–35

Ključna vrstica

Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle tvojo rešitev. Lk 2,29–30