Čudovito zlomljeni

17. december 2021
Naš avtobus je končno prišel na naš cilj, od katerega smo veliko pričakovali – arheološko najdišče v Izraelu, kjer bi se lahko tudi sami lotili izkopavanja. Direktor najdišča nam je razložil, da je bilo vse, kar morda izkopljemo, nedotaknjeno tisoče let. Ko smo odkopavali razbite črepinje posode, se nam je zdelo, kot da se dotikamo zgodovine. Po določenem času so nas odpeljali v delavnico, kjer so te črepinje – velikih vaz, ki so bile razbite pred davnimi časi – sestavljali.
Slika je bila kristalno jasna. Ti rokodelci, ki so rekonstruirali stoletja staro razbito posodo, so bili čudovita podoba Boga, ki rad popravlja zlomljeno. V Ps 31,13 je David napisal: »Pozabljen sem iz srca kakor mrtev, postal sem kakor izgubljena posoda.« Čeprav ni navedena okoliščina, v kateri je David pisal ta psalm, so se njegove življenjske težave pogosto pokazale v njegovih tožbah – tako kot v tej. Pesem opisuje, da je zlomljen zaradi nevarnosti, sovražnikov in obupa.
Kam se je obrnil po pomoč? V v. 17 David kliče k Bogu: »Razjasni svoj obraz nad svojim služabnikom, odreši me v svoji dobroti.«
Bog, ki je bil predmet Davidovega zaupanja, je isti, ki danes še vedno popravlja zlomljeno. Vse, kar prosi, je, da kličemo k njemu in zaupamo v njegovo neminljivo ljubezen.
— Bill Crowder

V razmislek

Katera področja zlomljenosti ste izkusili? Kako vam je Bog pomagal skozi te težke čase?
Bog moje pomoči, zahvaljujem se ti za čase, ko sem padel in bil zlomljen – čase, ko si me ponovno sestavil.

Berilo

Ps 31,13–25

Ključna vrstica

Pozabljen sem iz srca kakor mrtev, postal sem kakor izgubljena posoda. Ps 31,13