Čudež stvarjenja

4. februar 2022
Ko je Tim hodil ob ledeniku, je naletel na nekaj, česar ni še nikoli videl. Čeprav Tim poklicno preučuje ledenike, mu je bilo veliko število kroglic mahu popolnoma neznano. Potem ko je več let spremljal svetle zelene kroglice, je s kolegi odkril, da so v nasprotju z mahom na drevesih »ledeniške miši« nepovezane – in celo še bolj presenetljivo – da se premikajo skladno, tako kot čreda. Najprej so sumili, da jih premika veter ali da se kotalijo navzdol, a njihove raziskave so izločile ta ugibanja.
Niso še ugotovili, kako točno se kroglice mahu premikajo. Takšne skrivnosti poudarjajo Božjo ustvarjalnost. V svojem delu stvarjenja je Bog določil zemljo, da »požene zelenje« v obliki rastlin in dreves (1 Mz 1,11). Njegov načrt je vključeval tudi ledeniške miši, čeprav nas jih večina ne bo videla v živo, razen če obiščemo ledenik, ki jim zagotavlja primerno okolje.
Ledeniške miši so navduševale znanstvenike s svojo zeleno prisotnostjo od njihovega odkritja v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Ko je Bog opazoval zelenje, ki ga je ustvaril, je rekel, »da je dobro« (v. 12). Obkroženi smo z Božjimi botaničnimi oblikami, vsaka kaže na njegove ustvarjalne moči in nas vabi, da ga častimo. Uživamo lahko v vsakem drevesu in rastlini, ki jih je ustvaril – ker so dobre!
— Kirsten Holmberg

V razmislek

Kdaj vam je nekaj v Božjem stvarstvu prineslo veselje? Kateri vidik njegovega ustvarjalnega dela vas najbolj spodbuja k čaščenju?
Hvala ti, Bog, za čudež tvojega stvarstva in privilegij, da se učimo o tebi po njem.

Berilo

1 Mz 1,9–13

Ključna vrstica

Nato je Bog rekel: »Zemlja naj požene zelenje, rastlinje, ki daje seme, in drevje, ki na zemlji rodi sadje s semenom po svoji vrsti!« 1 Mz 1,11