Čisto čaščenje

8. marec 2020
Jose je bil pastor v cerkvi, znani po programih in gledaliških igrah. Bili so dobri, a skrbelo ga je, da je zaposlenost cerkve prešla v posel. Ali je cerkev rasla iz pravih razlogov ali zaradi njenih aktivnosti? Jose je želel to izvedeti, zato je za eno leto ukinil vse dodatne cerkvene dogodke. Njegova skupnost naj bi se osredotočila na to, da so živi tempelj, kjer ljudje častijo Boga.
Josejeva odločitev se zdi skrajna, dokler ne opaziš, kaj je storil Jezus, ko je stopil na zunanje dvorišče templja. Sveti prostor, ki naj bi bil poln preprostih molitev, je postal zmedeno prepletanje poslovanja in čaščenja. »Prinesite golobice sem! Bele kot lilije, kot zahteva Bog!« Jezus je prevrnil mize trgovcev in ustavil tiste, ki so kupili svoje blago. Besen nad tem, kar so počeli, je citiral Iz 56 in Jer 7: »Moja hiša naj se imenuje hiša molitve za vse narode, vi pa ste iz nje naredili razbojniško jamo« (Mr 11,17). Dvorišče za pogane, prostor, kjer naj bi Nejudi častili Boga, so spremenili v vsakdanjo tržnico za služenje denarja.
Nič ni narobe s poslovanjem ali zaposlenostjo. Vendar to ni namen cerkve. Smo živi tempelj Boga in naša glavna naloga je častiti Jezusa. Verjetno nam ne bo treba prevračati miz, kot jih je Jezus, ampak morda nas kliče, da storimo nekaj enako drastičnega.
— Mike WittmerV RAZMISLEK: Zakaj hodite v cerkev in se srečujete z verniki? Za katera vaša pričakovanja morate morda dovoliti, da jih Duh spremeni?MISEL/
Oče, pokaži nam, kje ti naša pričakovanja o čaščenju ne ugajajo. Pomagaj nam spoznati, da gre samo zate.

Berilo

Mr 11,15–18

Ključna vrstica

Moja hiša naj se imenuje hiša molitve. Mr 11,17