Čiste posode

19. januar 2020
»Sovraštvo pokvari tistega, ki ga nosi v sebi.« Te besede je spregovoril nekdanji senator Alan Simpson na pogrebu Georgea H. W. Busha. Senator Simpson je skušal opisati prijaznost svojega dragega prijatelja in se je spomnil, kako je 41. predsednik ZDA raje imel humor in ljubezen kot sovraštvo v svojem poklicnem vodenju in osebnih odnosih.
Lahko se povežem s senatorjevim citatom, kaj pa vi? Kakšno škodo povzročim sebi, ko gojim sovraštvo!
Medicinske raziskave odkrivajo, kakšno škodo povzročimo telesu, ko se oklepamo negativnega ali ko imamo napade jeze. Naš krvni tlak se poveča. Naše srce razbija. Naš duh upade. Naša notranjost se pokvari.
V Prg 10,12 kralj Salomon pravi: »Sovraštvo zbuja prepire, ljubezen pa pokriva vse napake.« Konflikt, ki je posledica sovraštva, je krvno maščevanje med tekmujočimi ljudmi različnih rodov in ras. Takšno sovraštvo podžiga željo po maščevanju, tako da se ljudje, ki prezirajo drug drugega, ne morejo povezati.
V nasprotju s tem Božji način ljubezni pokriva – zakrije, skrije ali odpusti – vse krivice. To ne pomeni, da prezremo zmote ali omogočimo delanje krivic. Pač pa ne vztrajamo pri krivici, ko jo nekdo resnično obžaluje. In tudi če se nikoli ne opraviči, še vedno prepustimo svoja čustva Bogu. Mi, ki poznamo tistega, ki najbolj ljubi, se moramo goreče ljubiti med seboj, »ker ljubezen pokrije množico grehov« (1 Pt 4,8).
— Elisa Morgan

V razmislek

Kaj povzroča sovraštvo v vas? Kako nam lahko trdosrčna vročica sovraštva odvzame osebno veselje in mir v našem svetu?
O Bog, pomagaj mi, da se predam tvoji veliki ljubezni, ki pokriva vse grehe in iz mene naredi čisto posodo, v kateri prebivaš v ljubezni.

Berilo

1 Pt 4,7–11

Ključna vrstica

Sovraštvo zbuja prepire, ljubezen pa pokriva vse napake. Prg 10,12