»Chirpy«

21. marec 2020
Galeb Chirpy je dvanajst let vsak dan obiskoval človeka, ki mu je pomagal, da se mu je zlomljena noga zacelila. John je privabil Chirpyja s pasjimi piškoti in je potem skrbel zanj, dokler ni ozdravel. Čeprav Chirpy živi v kraju Instow Beach v Devonu v Angliji med septembrom in marcem, se z Johnom Sumnerjem z lahkoto najdeta – Chirpy prileti naravnost k njemu, ko vsak dan pride na plažo, čeprav se drugače ne približa ljudem. To je zagotovo neobičajen odnos.
Vez med Johnom in Chirpyjem me spominja na še en neobičajen odnos med človekom in ptico. Ko je bil Elija, eden Božjih prerokov, poslan v puščavo, da se skrije »ob potoku Keritu« v času suše, je Bog rekel, da naj pije iz potoka in da mu bo poslal krokarje, ki ga bodo oskrbovali s hrano (1 Kr 17,3–4). Kljub težkim okoliščinam in okolici bodo Elijeve potrebe po hrani in vodi potešene. Krokarji so bili nenavadni skrbniki – ki se v naravi sami hranijo nenavadno –, a vendar so prinesli Eliju zdravo hrano.
Morda nas ne bi presenetilo, da človek pomaga ptici, a ko ptice poskrbijo za človeka, tako da »so mu prinašali kruh in meso zjutraj in kruh in meso zvečer,« lahko to razložimo samo z Božjo močjo in skrbjo (v. 6). Tako kot Elija lahko tudi mi zaupamo, da bo Bog poskrbel za nas.
— Kirsten HolmbergV RAZMISLEK: Kako je Bog na presenetljive načine poskrbel za vaše potrebe? Kako je to poglobilo vaše zaupanje vanj?MISEL/
Ljubeči Bog, prosim, pomagaj mi, da ti bom zaupal, da boš potešil moje potrebe ne glede na moje okoliščine.

Berilo

1 Kr 17,2–6

Ključna vrstica

Krokarji so mu prinašali kruh in meso zjutraj in kruh in meso zvečer, iz potoka pa je pil. 1 Kr 17,6