Ceni trenutke

15. julij 2020
Su Dongpo (znan tudi kot Su Shi) je bil eden največjih kitajskih pesnikov in pisateljev. Ko je bil v izgnanstvu in je strmel v polno luno, je napisal pesem, ki opisuje, kako zelo pogreša svojega brata. »Veselimo se in žalostimo, zbiramo in odhajamo, medtem ko luna narašča in pojema. Vse od starih časov nič ne ostane popolno,« je napisal. »Naj naši bližnji dolgo živijo in skupaj opazujejo ta čudoviti prizor, čeprav so oddaljeni tisoče kilometrov.«
Njegova pesem vsebuje teme, ki jih najdemo v knjigi Pridigar. Pisec, znan kot »učitelj« (1,1), je opazil, da je »čas jokanja in čas smejanja, … čas objemanja in čas odtegovanja objemanju« (3,4–5). Ko je omenil po dve nasprotni aktivnosti, je učitelj, kot Su Dongpo, nakazal, da se morajo vse dobre stvari neizogibno končati.
Tako kot je Su Dongpo videl naraščanje in pojemanje lune kot še eno znamenje, da nič ne ostane popolno, je tudi učitelj videl v stvarstvu Božji previdnostni red v svetu, ki ga je ustvaril. Bog nadzira potek dogodkov in »dela vse lepo ob svojem času« (v. 11).
Življenje je nepredvidljivo in včasih polno bolečih ločitev, vendar smo lahko opogumljeni, da se vse zgodi pod Božjim pogledom. Življenje lahko uživamo in cenimo trenutke – dobre in slabe –, saj je naš ljubeči Bog z nami.
— Poh Fang Chia

V razmislek

Katere so nekatere stvari, ki se jih bojite poskusiti zaradi nepredvidljivosti življenja? Kako se lahko zanesete na Jezusa, ko pogumno stopate naprej v sklepanju novih prijateljstev in poglabljanju odnosov?
Hvala ti, ljubeči Oče, da gledaš vsa obdobja mojega življenja. Pomagaj mi, da ti bom zaupal in užival življenje, ki si mi ga dal.

Berilo

Prd 3,1–14

Ključna vrstica

[Bog] dela vse lepo ob svojem času. Prd 3,11