Čas za lepoto

2. februar 2020
Neko januarsko jutro sem se zbudila in pričakovala enako pusto zimsko pokrajino, ki me je pozdravljala več tednov – rjava trava je kukala iz zaplat snega, nebo je bilo sivo in drevesa so bila gola. Čez noč pa se je zgodilo nekaj nenavadnega. Zmrzal je vse prekrila z ledenimi kristali. Depresivna pokrajina brez življenja je postala čudovit prizor, ki se je svetlikal v soncu in me osupnil.
Včasih gledamo na probleme brez domišljije, ki je potrebna, če imaš vero. Pričakujemo, da nas bodo vsako jutro pozdravili bolečina, strah in obup, a ne upoštevamo možnosti, da bi se kdaj zgodilo kaj drugega. Ne pričakujemo okrevanja, rasti ali zmage z Božjo močjo. Vendar Sveto pismo pravi, da je Bog tisti, ki nam pomaga skozi težke čase. Popravlja strta srca in osvobaja ljudi, ki so v verigah. Tolaži žalostne, tako da jim daje vence namesto pepela, olje veselja namesto žalovanja, ogrinjalo za hvalnico namesto potrtega duha (gl. Iz 61,3).
Ne gre za to, da nas Bog želi le razvedriti, ko imamo probleme. Gre za to, da je on sam naše upanje v preizkušnjah. Tudi če moramo čakati na nebesa, da dosežemo najvišje olajšanje, je Bog prisoten ob nas, nas spodbuja in nam pogosto daje pogled nase. Na našem potovanju skozi življenje razumimo besede sv. Avguština: »V svojih najglobljih ranah sem videl tvoje veličastvo in osupnilo me je.«
— Jennifer Benson Schuldt

V razmislek

Kako se lahko obrnete na Boga, ko ste v težavah? Kakšne nagrade so lahko rezultat takšne prakse?
Zvesti Bog, daj mi vero, ki jo potrebujem, da bom prestal današnji dan, in pomagaj mi videti tebe na delu, ko se srečujem s stisko.
Če želite izvedeti več o tem, kako pomagati ljudem, obiščite christianuniversity.org/CC205.

Berilo

Iz 61,1–7

Ključna vrstica

… in jim dam venec namesto pepela, olje veselja namesto žalovanja. Iz 61,3