Božji kompas

21. december 2021
Med 2. svetovno vojno je Waldemar Semenov služil kot mlajši inženir na ladji SS Alcoa Guide, ko je na površje prišla nemška podmornica in začela streljati na ladjo. Ladja je bila zadeta, začela je goreti in toniti. Semenov in njegova posadka so spustili rešilni čoln v vodo in uporabili kompas plovila, da so odjadrali proti ladijskim pasovom. Čez tri dni je patrolno letalo opazilo njihov rešilni čoln in naslednji dan je ladja USS Broome rešila može. Zaradi tega kompasa se je Semenov rešil in z njim še 26 mož.
Psalmist je spomnil Božje ljudstvo, da so opremljeni s kompasom za življenje – Svetim pismom. Sveto pismo je primerjal s »svetilko« (Ps 119,105), ki daje luč, da razsvetli pot življenja tistim, ki iščejo Boga. Ko je psalmist plaval v zmedenih vodah življenja, je vedel, da lahko Bog uporabi Sveto pismo in tako zagotovi duhovno dolžino in širino in mu pomaga preživeti. Zato je molil, da bi Bog poslal svojo luč, ki bi ga usmerjala v življenju in ga varno pripeljala do pristanišča njegove svete prisotnosti (43,3).
Ko kot kristjani izgubimo svojo pot, nas lahko Bog vodi po Svetem Duhu in v smeri, ki jo najdemo v Svetem pismu. Naj Bog spremeni naše srce in um, ko beremo Sveto pismo, ga preučujemo in sledimo njegovi modrosti.
— Marvin Williams

V razmislek

Kako ste pred kratkim izkusili določeno vrstico ali odlomek kot kompas za svoje življenje? Kdaj ste v skušnjavi, da ne bi sledili smernicam kompasa, ki jih daje Sveto pismo?
Jezus, hvala, da ko sem v skušnjavi, da bi odtaval, mi modrost Svetega pisma pomaga, da se vrnem.

Berilo

Ps 119,105–112

Ključna vrstica

Tvoja beseda je svetilka mojim nogam, luč moji stezi. Ps 119,105