Božje usmiljenje na delu

4. avgust 2020
Moja jeza je naraščala, ko je ženska grdo ravnala z menoj, me krivila in obrekovala. Želela sem, da bi vsi vedeli, kaj je storila – želela sem, da bi trpela, kot sem trpela jaz zaradi njenega vedenja. Kar pihala sem, dokler ni bolečina prebodla mojih senc. Ko sem začela moliti, naj moja bolečina izgine, mi je spregovoril Sveti Duh. Kako sem lahko načrtovala maščevanje, medtem ko sem prosila Boga za olajšanje? Če sem verjela, da bo poskrbel zame, zakaj mu nisem zaupala, da bo on uredil to situacijo? Spoznala sem, da ljudje, ki so prizadeti, pogosto prizadenejo druge ljudi, in prosila sem Boga, naj mi pomaga, da bom tej ženski odpustila in si prizadevala za spravo.
Psalmist David je razumel, kako težko je zaupati Bogu, ko te nekdo nepošteno obravnava. Čeprav se je David kar najbolj trudil, da bi bil ljubeč služabnik, je kralj Savel podlegel zavisti in ga je hotel umoriti (1 Sam 24,1–2). David je trpel, medtem ko je Bog urejal stvari in ga pripravljal na prevzem prestola, a kljub temu se je odločil, da bo slavil Boga, namesto da bi iskal maščevanje (v. 3–7). Storil je svoj del, da bi se spravil s Savlom, in prepustil rezultate Božjim rokam (v. 8–22).
Ko se zdi, da se bodo drugi izmazali z napačnim ravnanjem, se borimo s krivico. A z Božjim usmiljenjem, ki deluje v našem srcu in srcu drugih, lahko odpustimo, kot je Bog odpustil nam, in prejmemo blagoslove, ki jih je pripravil za nas.
— Xochitl Dixon

V razmislek

Kako vam lahko zaupanje, da je Bog popoln, ljubeč, dober in da ima nadzor, pomaga, ko se zdi, da greh zmaguje? Komu morate odpustiti in ga predati v Božje mogočne in usmiljene roke?
Usmiljeni Bog, prosim, pomagaj mi zaupati, da boš ti določil, kako bo zmagala pravica.

Berilo

1 Sam 24,1–16

Ključna vrstica

GOSPOD naj bo sodnik in naj razsodi med menoj in teboj! 1 Sam 24,16