Božje čudovito stvarstvo

12. november 2021
Kar se je začelo kot preprost sprehod po spomladanski naravi, se je spremenilo v nekaj posebnega, ko sva z ženo hodila ob domači reki. Opazila sva nekaj znanih »prijateljic« na deblu v kodrajoči se vodi – pet ali šest velikih želv, ki so se sončile. S Sue sva se nasmehnila ob tem čudovitem pogledu na te dvoživke, ki jih nisva videla mnogo mesecev. Navdušena sva bila, da so se vrnile, in proslavljala sva trenutek veselja ob Božji veličastni stvaritvi.
Bog je vzel Joba na poseben sprehod v naravi (gl. Job 38). Vznemirjen človek je potreboval odgovor svojega Stvarnika o svoji situaciji (v. 1). In kar je videl na svoji poti z Bogom po njegovem stvarstvu, mu je dalo spodbudo, ki jo je potreboval.
Predstavljajte si Jobovo začudenje, ko ga je Bog opomnil na svoj veliki načrt sveta. Job je dobil razlago o naravnem svetu iz prve roke: »Kdo je položil njen vogalni kamen, ko so se skupaj veselile jutranje zvezde in vriskali vsi Božji sinovi?« (v. 6–7). Dobil je lekcijo iz geografije o Božjih mejah morja (v. 11).
Stvarnik je še naprej obveščal Joba o svetlobi, ki jo je ustvaril, snegu, ki ga daje, in dežju, ki ga pošilja, da rastline rastejo (v. 19–28). Job je slišal o ozvezdjih od tistega, ki jih je postavil v vesolje (v. 31–32).
Nazadnje je Job odgovoril: »Zdaj vem, da vse premoreš« (42,2). Ko izkušamo naravni svet, občudujmo našega modrega in čudovitega Stvarnika.
— Dave Branon

V razmislek

Kako vas lahko narava pripelje bliže k Bogu? Kako vas spominja na njegovo veliko ustvarjalno moč in ljubezen?
Dragi Bog, hvala, da si ustvaril tako veličasten, raznolik, čudovit svet. Pomagaj mi, da bom cenil tvoje mojstrstvo in spoznal, da imaš ti nadzor nad vsem.

Berilo

Job 38,1.4–18

Ključna vrstica

Kje si bil, ko sem utemeljeval zemljo? Job 38,4