Božično dete

25. december 2021
Predstavljajte si tistega, ki je podaril rast cedram iz semen, kako začenja življenje kot zarodek; tistega, ki je ustvaril zvezde, kako se podredi maternici; tistega, ki napolnjuje nebesa, kako postane to, kar bi bilo v današnjem času samo pikica na ultrazvoku. Jezus, po naravi Bog, je izpraznil sam sebe (Flp 2,6–7). Kako osupljiva misel!
Predstavljajte si prizor, ko se je rodil v navadni kmečki vasi, med pastirji in angeli in svetlimi lučmi neba, ob oglašanju živali, ki so mu pele prve uspavanke. Opazujte, kako odrašča v milosti in modrosti, kot najstnik, kako osupne učitelje z odgovori na pomembna vprašanja; kot mladenič ob reki Jordan, kako dobi Očetovo odobravanje iz nebes; in v puščavi, kako se bori v lakoti in molitvi.
Potem opazujte, kako začne svoje poslanstvo spreminjanja sveta – ozdravlja bolne, se dotika gobavcev, odpušča nečistim. Glejte, kako kleči na vrtu v trpljenju in kako ga primejo, njegovi najbližji prijatelji pa pobegnejo. Opazujte, kako pljuvajo nanj in ga pribijejo na lesena tramova, kako nosi grehe sveta na svojih ramenih. Ampak opazujte, ja, opazujte, kako se kamen odkotali, kako prazen grob votlo doni, ker on živi!
Opazujte, kako je povzdignjen na najvišje mesto (v. 9). Opazujte, kako njegovo ime napolnjuje nebesa in zemljo (v. 10–11).
Ta Stvarnik zvezd, ki je postal pikica na ultrazvoku. Ta – naše božično dete.
— Sheridan Voysey

V razmislek

Kakšno bi bilo življenje in zgodovina, če se Jezus ne bi nikoli rodil? Kakšno molitev ali pesem lahko izrečete Bogu, da se mu zahvalite?
Jezus, hvala, da si izpraznil sam sebe, da bi se nam približal in nam odpustil.

Berilo

Flp 2,6–11

Ključna vrstica

… je sam sebe izpraznil tako, da je prevzel podobo služabnika in postal podoben ljudem. Flp 2,7