Božanska rešitev

8. junij 2021
Potem ko je prejel nujni klic zaskrbljenega prebivalca, je policist zapeljal vzdolž železniških tirov in svetil z baterijo v temo, dokler ni opazil vozila na tirih. Policistova kamera na armaturi je ujela strašen prizor, ko je vlak drvel proti avtu. »Vlak je vozil hitro,« je rekel policist, »80 do 130 km na uro.« Brez oklevanja je izvlekel nezavestnega moškega iz avta samo nekaj sekund prej, preden se je vlak zaletel v vozilo.
Sveto pismo odkriva Boga kot nekoga, ki rešuje – pogosto točno takrat, ko se zdi vse izgubljeno. Ko so bili Izraelci ujeti v Egiptu in so prenašali dušeče zatiranje, si niso predstavljali nobene možnosti pobega. V 2 Mz pa vidimo, da jim Bog daje besede, polne upanja: »Dobro sem videl stisko svojega ljudstva, ki je v Egiptu, in slišal, kako vpije zaradi priganjačev; da, poznam njegove bolečine« (3,7). A Bog ni le videl – Bog je ukrepal: »Zato sem stopil dol, da ga rešim« (v. 8). Bog je popeljal Izrael iz suženjstva. To je bila božanska rešitev.
Božja rešitev Izraela razodeva Božje srce – in njegovo moč – da pomaga vsem nam, ki smo v stiski. Pomaga tistim izmed nas, ki drvimo v prepad, če nas ne pride Bog rešit. Čeprav je naša situacija morda strašna ali nemogoča, lahko dvignemo oči in srce ter gledamo tistega, ki rad rešuje.
— Winn Collier

V razmislek

Kje se zdi vse izgubljeno in kje potrebujete Božjo rešitev? Kako lahko na tem strašnem mestu obrnete svoje upanje k Bogu?
Bog, v resničnih težavah sem in če mi ne pomagaš, ne vidim dobrega konca. Ali mi boš pomagal? Ali me boš rešil?

Berilo

2 Mz 3,7–10

Ključna vrstica

Zato sem stopil dol, da ga rešim. 2 Mz 3,8