Boljši od zlata

30. december 2021
Ko se je iskalec zlata Edward Jackson odpravil v Kalifornijo med zlato mrzlico v ZDA, je v svojem dnevniku 20. maja 1849 potožil nad napornim potovanjem z vozom, ki ga je zaznamovala bolezen in smrt. »O, ne pustite mojih kosti tukaj,« je napisal. »Če je mogoče, naj jih položijo doma.« Drug iskalec zlata, John Walker, je napisal: »To je najpopolnejša loterija, kar si jih lahko predstavljate … Ne morem svetovati nikomur, naj pride.«
Walker se je pravzaprav vrnil domov in uspel pri kmetovanju in v državni politiki. Ko je družinski član nesel Walkerjeva porumenela pisma na ameriški televizijski program Antiques Roadshow, so jih ocenili na več tisoč dolarjev. Voditelj je rekel: »Torej je dobil nekaj dragocenega iz zlate mrzlice. Pisma.«
Še več, Walker in Jackson sta se vrnila domov, potem ko sta pridobila modrost, zaradi katere sta se oprijela bolj praktičnega življenja. Premislite o teh besedah o modrosti kralja Salomona: »Blagor človeku, ki najde modrost … Drevo življenja je tem, ki se je oprimejo« (Prg 3,13.18). Sprejeti modro odločitev »je bolje kakor pridobiti srebro, njen sad je boljši od zlata« (v. 14) – zato je modrost dragocenejša od posvetnih želja (v. 15.)
»Dolgo življenje je v njeni desnici, … vse njene steze so mirne« (v. 16–17). Naš izziv je torej, da se trdno oklepamo modrosti, ne sijočih želja. To je pot, ki jo bo Bog blagoslovil.
— Patricia Raybon

V razmislek

Katerim sijočim željam ste sledili v življenju? Kam bi vas lahko namesto tega odpeljala pot modrosti?
Nebeški Oče, ko sem zaslepljen s čari sijočih želja, me navdihni, da se oklenem modrejših odločitev in da hodim po poti modrosti nazaj k tvojemu blagoslovljenemu miru.

Berilo

Prg 3,13–18

Ključna vrstica

Drevo življenja je [modrost] tem, ki se je oprimejo. Prg 3,18