Bog nas gleda

9. marec 2020
Najin mali vnuk nama je pomahal v slovo, potem pa se je obrnil k nama z vprašanjem. »Babi, zakaj stojiš na verandi in gledaš, dokler ne odidemo?« Nasmehnila sem se mu, njegovo vprašanje se mi je zdelo »prisrčno«, ker je tako majhen. Ker pa sem videla njegovo skrb, sem mu skušala dati dober odgovor. »No ja, to je vljudno,« sem mu rekla. »Če si moj gost, to, da te gledam, dokler ne odideš, pokaže, da mi je mar.« Tehtal je moj odgovor, a je bil še vedno videti zbegan. Zato sem mu povedala preprosto resnico. »Gledam,« sem rekla, »ker te imam rada. Ko vidim, da vaš avto odhaja, vem, da ste varno namenjeni domov.« Nasmehnil se mi je in me nežno objel. Končno je razumel.
Njegovo otroško razumevanje me je spomnilo na to, česar bi se morali spominjati mi vsi – da naš nebeški Oče nenehno gleda vse nas, svoje dragocene otroke. Kot pravi Ps 121: »GOSPOD je tvoj varuh, GOSPOD je tvoja senca, nad tvojo desno roko« (v. 5).
Kakšno zagotovilo za Izraelove romarje, ko so potovali po nevarnih poteh v Jeruzalem, da bi častili. »Podnevi te ne bo udarilo sonce, ne luna ponoči. GOSPOD te bo varoval vsega hudega, varoval bo tvoje življenje« (v. 6–7). Podobno je, ko vsak izmed nas potuje po življenjski poti in se včasih srečuje z duhovno grožnjo ali škodo: »GOSPOD bo varoval tvoje odhajanje in prihajanje.« Zakaj? Ker nas ljubi. Kdaj? »Od zdaj in do večnosti« (v. 8).
— Patricia RaybonV RAZMISLEK: Na kakšno »goro« plezate danes? Kakšno zagotovilo najdete v spoznanju, da vas Bog gleda in varuje?MISEL/
Naš ljubeči Oče, ko potujemo po poti življenja, hvala, da nas gledaš in varuješ.

Berilo

Ps 121,5–8

Ključna vrstica

GOSPOD je tvoj varuh. Ps 121,5