Bližnji sosedi

11. februar 2020
Naša soseska, podobno kot mnoge druge, uporablja spletno stran za pomoč sosedom, da se takoj povežejo s tistimi okrog sebe. V moji skupnosti člani opozorijo drug drugega na to, da so opazili pumo, in na ukaze ob požarni evakuaciji, prav tako pa po potrebi poskrbijo za varstvo otrok. Na spletni strani objavljajo tudi obvestila o pogrešanih lokalnih ljubljenčkih. Z uporabo moči interneta se tisti, ki živijo blizu drug drugemu, ponovno povezujejo na načine, ki so pogosto izgubljeni v današnjem svetu, kjer vlada hiter tempo.
Odnos s tistimi, ki živijo v bližini, je bil pomemben tudi pred davnimi časi, v času kralja Salomona. Čeprav so družinski odnosi res pomembni in so lahko vir velike podpore, Salomon pravi, da je vloga prijatelja ključnega pomena – še posebej »ob težkem dnevu« (Prg 27,10). Sorodniki imajo morda zelo radi svoje družinske člane in si želijo pomagati v takšnih okoliščinah. A če so daleč stran, lahko storijo le malo, ko napočijo težki časi. Sosedi pa, ker so v bližini, se lahko hitro zavejo potrebe in lažje pomagajo.
Ker je tehnologija močno olajšala povezanost z bližnjimi po svetu, smo morda v skušnjavi, da bi spregledali tiste, ki živijo v bližini. Jezus, pomagaj nam vlagati v odnose z ljudmi, ki si jih postavil okrog nas!
— Kirsten Holmberg

V razmislek

Kdo vam je pomagal v obdobju stiske? Kako se lahko približate tistim, ki živijo najbližje vam?
Hvala ti, Bog, da nam daješ sosede, da lahko skrbimo drug za drugega.

Berilo

Prg 27,1–10

Ključna vrstica

Boljši je bližnji sosed kakor oddaljeni brat. Prg 27,10