Bitke je konec. Zares.

3. avgust 2020
29 let po koncu 2. svet. vojne se je Hiroo Onoda skrival v džungli in ni hotel verjeti, da se je njegova država predala. Japonski vojaški voditelji so poslali Onoda na oddaljeni otok na Filipinih (Lubang) z ukazom, naj vohuni za zavezniškimi silami. Dolgo po tem, ko je bila podpisana mirovna pogodba in so se sovražnosti nehale, je Onoda ostal v divjini. Leta 1974 je Onodov poveljnik odpotoval na otok, da ga poišče in ga prepriča, da je konec vojne.
Tri desetletja je Onoda živel v revščini in sam, ker se ni hotel predati – ni hotel verjeti, da je spora konec. Mi delamo podobno napako. Pavel oznanja neverjetno resnico: »da smo bili vsi, ki smo bili krščeni v Kristusa Jezusa, krščeni v njegovo smrt« (Rim 6,3). Na križu, na mogočen, skrivnosten način, je Jezus usmrtil vse hudičeve laži, grozo smrti in trdovraten prijem greha. Čeprav smo »mrtvi za greh« in »živimo za Boga« (v. 11), pogosto živimo tako, kot da ima zlo še vedno moč. Popustimo skušnjavi in podležemo zapeljevanju greha. Poslušamo laži, ne zaupamo Jezusu. Vendar nam ni treba podleči. Ni nam treba živeti v lažni pripovedi. Po Božji milosti lahko sprejmemo resnično zgodbo o Kristusovi zmagi.
Čeprav se bomo še vedno borili z grehom, bo osvoboditev prišla, ko bomo spoznali, da je Jezus že zmagal v bitki. Naj živimo to resnico v njegovi moči.
— Winn Collier

V razmislek

Kako ste v skušnjavi, da bi verjeli, da imata smrt in greh še vedno moč nad vašim življenjem? Kje lahko vidite, da je Kristusova zmaga že prisotna na svetu?
Jezus, vem, da si dobil bitko nad zlom in temo. A mi lahko, prosim, pomagaš, da bom to živel?

Berilo

Rim 6,1–11

Ključna vrstica

S krstom smo bili torej skupaj z njim pokopani v smrt. Rim 6,4