Beg ali mir?

11. januar 2022
»ESCAPE« [Pobeg] pravi plakat za jacuzzi. Pritegnil je mojo pozornost – in me pripravil do razmišljanja. Z ženo sva se pogovarjala o tem, da bi imela jacuzzi – nekega dne. To bi bilo kot počitnice na našem vrtu! Razen čiščenja. In računa za elektriko. In … nenadoma je pobeg, ki sva si ga želela, začel zveneti kot nekaj, od česar bi morala pobegniti.
A ta beseda tako učinkovito zapeljuje, ker obljublja nekaj, kar želimo: Olajšanje. Udobje. Varnost. Pobeg. To je nekaj, s čimer nas naša kultura na mnogo načinov skuša in zapeljuje. Seveda ni nič narobe s počitkom ali izletom na lep kraj. A obstaja razlika med pobegom pred težavami v življenju in med zaupanjem Bogu glede njih.
V Jn 16 Jezus pravi svojim učencem, da bo naslednje poglavje njihovega življenja preizkusilo njihovo vero. »Na svetu imate stisko,« povzame. Potem pa doda to obljubo: »Toda bodite pogumni: jaz sem svet premagal« (v. 33). Jezus ni želel, da se njegovi učenci prepustijo obupu. Pač pa jih je povabil, naj mu zaupajo, naj spoznajo počitek, ki ga daje on. »To sem vam povedal,« je rekel, »da bi imeli mir v meni« (v. 33).
Jezus nam ne obljublja življenja brez bolečin. Vendar nam obljublja, da ko mu zaupamo in počivamo v njem, lahko izkusimo mir, ki je globlji in bolj zadovoljujoč kot kakršen koli pobeg, ki nam ga skuša prodati ta svet.
— Adam R. Holz

V razmislek

Kje ste pred kratkim videli vabila k pobegu v svetu okrog vas? Kaj mislite, kako dobro izpolnijo svoje obljube?
Oče, včasih me ponudbe sveta skušajo, naj pobegnem. Pomagaj mi, naj raje rastem v zaupanju tebi, da bom ne glede na stiske, s katerimi se srečujem, našel počitek in mir v tebi.

Berilo

Jn 16,25–33

Ključna vrstica

To sem vam povedal, da bi imeli mir v meni. Na svetu imate stisko, toda bodite pogumni: jaz sem svet premagal. Jn 16,33