Angel v podobi labradorca

21. november 2021
Leta 2019 sta Cap Dashwood in njegova ljubka črna labradorka Chaela (»Chae« v spomin na poginulega labradorca; »la« Dashwoodova kratica za »angela v podobi labradorca«) dosegla nekaj neverjetnega. Vsak dan 365 zaporednih dni sta se povzpela na vrh gore.
Dashwood ima ganljivo zgodbo. Od doma je odšel pri šestnajstih zaradi »slabega družinskega življenja«, kot pravi. A te pretekle rane so ga pripeljale do tega, da je drugje našel ozdravljenje. Razlaga takole: »Ko si razočaran nad ljudmi, se včasih obrneš na nekaj drugega, veste?« Zanj sta bila planinarjenje in brezpogojna ljubezen njegovega črnega labradorca velik del tega »drugega«.
Za tiste izmed nas, ki imamo zelo radi svoje živalske tovariše, je to zaradi njihove prikupne, popolnoma brezpogojne ljubezni, ki nam jo dajejo – ljubezni, ki je redka. A rada mislim, da ljubezen, ki jo tako neutrudljivo izkazujejo, kaže na veliko večjo in globljo resničnost kot napake drugih – Božjo neomajno, neomejeno ljubezen, ki drži cel svet.
V Ps 143, tako kot v mnogih Davidovih molitvah, je samo njegova vera v to neomajno ljubezen, Božjo »dobroto«, tista, ki mu daje upanje v času, ko se počuti popolnoma samega. A celo življenje hoje z Bogom mu da ravno dovolj moči, da zaupa, da bo zjutraj zaznal Božjo dobroto (v. 8).
Ravno dovolj upanja, da ponovno zaupa in prepusti Bogu, naj ga vodi po neznani poti (v. 8).
— Monica La Rose

V razmislek

Katera znamenja Božje večne, neminljive ljubezni vidite v svetu okrog sebe? Kako vam je vaša izkušnja Božje ljubezni skozi druge ali celo skozi živalske tovariše dala novo upanje in pogum?
Ljubeči, usmiljeni Bog, hvala, da je kljub ranam in trpljenju, ki ga izkušam, ozdravljenje mogoče. Hvala ti, da mi kažeš, kako naj ponovno verjamem v ljubezen in veselje. Pomagaj mi biti kanal tega upanja za druge.

Berilo

Ps 143

Ključna vrstica

Daj mi zjutraj zaznati svojo dobroto. Ps 143,8