Ali je pomembno, kaj delamo?

7. februar 2020
Čelo sem spustila v roke z vzdihom: »Ne vem, kako mi bo uspelo vse narediti.« Prijateljev glas je zaprasketal po telefonu: »Moraš si nekaj priznati. Veliko delaš.« Potem je naštel stvari, ki sem jih skušala delati – ohranjati zdrav življenjski slog, uspeti v šoli, pisati in se udeleževati preučevanja Svetega pisma. Vse te stvari sem želela delati za Boga, ampak namesto tega sem bila bolj osredotočena na to, kaj delam, namesto na to, kako to delam – ali da morda skušam delati preveč.
Pavel je opomnil cerkev v Kolosah, da morajo živeti v Božjo slavo. Navsezadnje ni bilo tako pomembno, kaj specifično so delali iz dneva v dan, ampak kako so to delali. Svoje delo so morali opravljati »z usmiljenjem, dobrotljivostjo, ponižnostjo, krotkostjo in potrpežljivostjo« (gl. Kol 3,12), morali so odpuščati in predvsem ljubiti (gl. v. 13–14) ter vse to delati »v imenu Jezusa Kristusa« (v. 17). Njihovo delo ni bilo, da bi bili ločeni od življenja, podobnega Kristusovemu.
Kar delamo, je pomembno, še pomembneje pa je, kako to delamo, zakaj in za koga. Vsak dan se lahko odločimo, da bomo delali pod stresom ali pa na način, ki časti Boga in išče smisel, ki ga Jezus doda našemu delu. Ko si prizadevamo za to drugo, najdemo zadovoljstvo.
— Julie Schwab

V razmislek

Na kakšne načine delate stvari iz potrebe ali obveze namesto za Božjo slavo? Kako mislite, da najdete smisel v Kristusu namesto v dosežkih?
Jezus, odpusti mi za trenutke, ko sem pod stresom zaradi tega, kar skušam doseči. Pomagaj mi, da si bom raje prizadeval doseči stvari za tvojo slavo.

Berilo

Kol 3,12–17

Ključna vrstica

Najsi torej jeste ali pijete ali delate kaj drugega, vse delajte v Božjo slavo. 1 Kor 10,31