Gospod življenja in smrti je v svoj nebeški dom poklical upokojenega duhovnika in častnega škofa mag. Gezo Ernišo

01.06.2022 | Evangeličanska cerkev Murska Sobota

Sporočamo žalostno vest, da nas je po dolgotrajni bolezni danes, 1. junija 2022, v 71. letu starosti zapustil mag. Geza Erniša, upokojeni evangeličanski duhovnik v Moravskih Toplicah in častni škof Evangeličanske cerkve AV v Republiki Sloveniji.

Če smo z njim umrli,
bomo z njim tudi zaživeli.
Če z njim vztrajamo,
bomo z njim tudi zakraljevali. (2 Tim 2, 11-12)

Mag. Geza Erniša je svojo duhovniško službo začel v cerkveni občini Gornji Slaveči, kjer je služboval med leti 1979 in 1997, zatem pa je vse do upokojitve v letu 2021 služboval v Moravskih Toplicah, kjer je oznanjal Božjo besedo tako v slovenščini kot nemščini. Kot administrator je oskrboval tudi druge cerkvene občine. Poleg duhovniške službe je med leti 1995 in 2001 opravljal tudi funkcijo seniorja slovenske Evangeličanske cerkve, v letu 2001 pa postal prvi škof slovenske Evangeličanske cerkve in to funkcijo skupaj z inšpektorjem cerkve dr. Aleksandrom Kerčmarjem opravljal dva mandata, do leta 2013, ko je postal častni škof.

Za svoje zgledno in požrtvovalno delo je prejel številna priznanja in potrditve, tudi v tujini, kjer je bil med drugim leta 2008 v Stuttgartu izvoljen v svet Svetovne luteranske zveze in v druge funkcije. Leta 2013 je od predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejel visoko državno odlikovanje Srebrni red za zasluge za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje evangeličanske cerkve.

Vseskozi je skrbel tudi za zapisano besedo, sodeloval pri pripravi cerkvene literature, bil dejaven v številnih odborih, urejal Evangeličanski koledar in Evangeličanski list, sodeloval na konferencah in seminarjih, v Slovenskem protestantskem društvu Primoža Trubarja, katerega murskosoboško podružnico je tudi svoj čas vodil. Vsa leta je ugledno zastopal Evangeličansko cerkev doma in v tujini. Leta 2017 je svoje življenje in delo zapisal v biografiji V službi ljudi.

Pogrešali ga bomo, njegovo modrost, širino, jasna načela protestantske etike in socialnih vrednot. S svojim duhovniškim delom je pustil trajen pečat v Evangeličanski cerkvi AV v Republiki Sloveniji.

Družini izrekamo iskreno sožalje.

V primeru dodatnih vprašanj nas lahko kontaktirate.