Znamenja priče

1. april 2022
»Vidite to?« Urar je usmeril snop svetlobe na majhno, fino znamenje, vgravirano v staro dedovo uro, na kateri je delal v našem domu. »Drug urar je to naredil pred skoraj sto leti,« je rekel. »Imenuje se ›znamenje priče‹ in mi pomaga vedeti, kako naj nastavim mehanizem.«
Pred obdobjem tehničnih biltenov in priročnikov za popravila so uporabljali »znamenja priče«, da pomagajo osebi, ki bo v prihodnosti popravljala mehanizem, precizno naravnati premikajoče se delce. Bila so več kot le opomniki, ki prihranijo čas; pogosto so bila narejena kot prijazno dejanje za naslednjo osebo, ki bo opravljala to delo.
Sveto pismo nas spodbuja, naj pustimo svoje znamenje priče, ko delamo za Boga, tako da služimo drugim v našem strtem svetu. Apostol Pavel je pisal cerkvi v Rimu: »Vsak izmed nas naj skuša ugoditi bližnjemu, in sicer v njegovo dobro in njegovo izgraditev« (Rim 15,2). To je zgled našega Boga, Boga »potrpežljivosti in tolažbe« (v. 5). Gre za to, da smo dobri državljani tako zemlje kot nebes.
Naša znamenja priče se morda zdijo majhna, a lahko pomembno spremenijo življenje nekoga. Spodbudna beseda, finančni dar nekomu v stiski in uho za poslušanje so prijazna dejanja, ki imajo lahko trajen učinek. Naj vam Bog danes pomaga narediti znamenje zanj v življenju nekoga!
— James Banks

V razmislek

Kakšna znamenja priče so drugi pustili v vašem življenju, da bi vas spodbudili? Kakšno prijazno dejanje lahko naredite za drugega vernika danes?
Vsemogočni Oče, hvala za tvojo dobrotljivost, ki si mi jo izkazal po svojem Sinu Jezusu. Prosim, pomagaj mi, da bom odražal tvojo ljubezen celo v najmanjših stvareh, ki jih delam danes.

Berilo

Rim 15,1–6

Ključna vrstica

Vsak izmed nas naj skuša ugoditi bližnjemu, in sicer v njegovo dobro in njegovo izgraditev. Rim 15,2