Zlahka nas prevzame

25. julij 2022
Vojaki, ki so se pred mnogimi leti borili v soparni džungli, so se srečali s težkim problemom. Brez svarila se je nadležna bodeča rastlina oprijela telesa in opreme vojakov, tako da so bili ujeti. Ko so se borili, da bi se osvobodili, se jih je prijelo še več vejic. Vojaki so dali rastlini vzdevek »Počakajte malo«, ker so bili, ko so se zapletli vanjo in se niso mogli premakniti naprej, prisiljeni, da zavpijejo drugim v svoji skupini: »Počakajte malo, obtičal sem!«
Podobno se Jezusovi učenci težko prebijajo naprej, ko jih prevzame greh. Heb 12,1 nam pravi: »… odstranimo vsakršno breme in greh, ki nas zlahka prevzame« in »vztrajno tecimo«. Kako pa naj odstranimo greh, ki nas zlahka prevzame?
Jezus je edini, ki nas lahko osvobodi nadležnega greha v našem življenju. Naučimo se, da bomo upirali oči vanj, v svojega Odrešenika (12,2). Ker je Božji Sin postal popolnoma človek v vseh pogledih, ve, kako je, ko si skušan – a ne grešiš (2,17–18; 4,15). Same nas naš greh obupno zaplete, ampak Bog želi, da premagamo skušnjavo. Ne s svojo močjo, ampak z njegovo lahko »odstranimo« greh, ki nas prevzame, in tečemo proti njegovi pravičnosti (1 Kor 10,13).
— Cindy Hess Kasper

V razmislek

Kaj čutite, kateri greh vas prevzema na vaši življenjski poti? Kako lahko vztrajate in se ga osvobodite?
Nebeški Oče, hvala ti za tekmo, ki si jo postavil predme. Prosim, daj mi modrost in razsodnost, da bom odstranil greh, ki me skuša prevzeti in mi preprečiti, da bi dobro tekel.

Berilo

Heb 2,17–18; 12,1–3

Ključna vrstica

… odstranimo vsakršno breme in greh, ki nas zlahka prevzame. Heb 12,1