Zaradi ljubezni

13. maj 2023
Preteči maraton pomeni, da se telesno in duševno naprezaš. Za neko srednješolsko tekačico pa gre pri tekmovanjih v krosu za naprezanje za nekoga drugega. Na vsakem treningu in tekmovanju štirinajstletna Susan Bergeman potiska svojega starejšega brata Jeffreyja v vozičku. Ko je bil Jeffrey star 22 mesecev, je doživel srčni zastoj – kar je povzročilo hudo poškodbo možganov in cerebralno paralizo. Danes Susan žrtvuje svoje osebne tekaške cilje, da bi lahko Jeffrey tekmoval z njo. Kakšna ljubezen in žrtev!
Apostol Pavel je imel v mislih ljubezen in požrtvovalnost, ko je spodbudil svoje bralce, naj se ljubijo »z bratovsko ljubeznijo« (Rim 12,10). Vedel je, da se verniki v Rimu borijo z zavistjo, jezo in globokim nestrinjanjem (v. 18). Zato jih je spodbudil, naj božanska ljubezen vlada njihovim srcem. Takšna ljubezen, ukoreninjena v Kristusovi ljubezni, se bo borila za najvišje dobro drugih. Iskrena bo in bo vodila v radodarnost in gostoljubje (v. 13). Tisti, ki ljubijo na ta način, bodo imeli druge za bolj vredne slave kot sebe (v. 16).
Kot kristjani tečemo na teku ljubezni, medtem ko tudi drugim pomagamo dokončati tek. Čeprav zna biti težko, to prinaša slavo Jezusu. Zaradi ljubezni se torej zanašajmo nanj za moč, da ljubimo druge in jim služimo.
— Marvin Williams

V razmislek

Kaj pomeni za vas, da ljubite druge, kot jih ljubi Bog? Kako Jezus odkriva, da je ljubezen več kot čustvo?
Bog ljubezni, zaradi ljubezni in tvoje slave mi pomagaj dajati prednost drugim pred seboj.

Berilo

Rim 12,9–18

Ključna vrstica

Drug drugega ljubíte z bratovsko ljubeznijo. Tekmujte v medsebojnem spoštovanju. Rim 12,10