Žalost in veselje

31. maj 2023
Angelina družina se je opotekala od bridkosti, ko so doživeli tri izgube v samo štirih tednih. Po nenadni smrti svojega nečaka se je Angela s sestrama tri dni zbirala ob kuhinjski mizi, odšle so samo, da so kupile žaro, šle po hrano in se udeležile pogreba. Ko so jokale ob smrti Masona, so se obenem veselile nad ultrazvočnimi slikami novega življenja, ki je raslo v najmlajši sestri.
Sčasoma je Angela našla tolažbo in upanje v starozavezni knjigi Ezra. Opisuje Božje ljudstvo, ki se je vrnilo v Jeruzalem, potem ko so Babilonci uničili tempelj in jih pregnali iz njihovega ljubljenega mesta (gl. Ezr 1). Ko je Ezra opazoval obnovo templja, je slišal veselo vzklikanje Bogu (3,10–11). Slišal pa je tudi jokanje tistih, ki so se spominjali življenja pred izgnanstvom (v. 12).
Ena vrstica je še posebej tolažila Angelo: »… tako da ni bilo mogoče razločiti med radostnim vzklikanjem in jokom ljudstva, kajti ljudstvo je na ves glas vzklikalo« (v. 13). Spoznala je, da čeprav se utaplja v globoki žalosti, se lahko kljub temu pojavi veselje.
Tudi mi lahko žalujemo ob smrti ljubljene osebe ali ob težki izgubi. Če je tako, lahko izrazimo svojo bolečino skupaj s trenutki veselja Bogu, saj vemo, da nas posluša in nas zbira v svojih rokah.
— Amy Boucher Pye

V razmislek

Zakaj mislite, da lahko hkrati izkusimo veselje in žalost? Kako lahko danes gojite veselje?
Ljubeči Bog, v tem svetu izkušamo bolečino in trpljenje. Vžgi veselje v nas, ko se obračamo nate za upanje in mir.

Berilo

Ezr 3,8–13

Ključna vrstica

… tako da ni bilo mogoče razločiti med radostnim vzklikanjem in jokom ljudstva. Ezr 3,13