»Z bradavicami in vsem«

13. marec 2022
Oliver Cromwell, znan kot »Zaščitnik Anglije«, je bil vojaški poveljnik v 17. stoletju. V tistem času je bilo običajno, da so pomembni ljudje dali naslikati svoj portret. Ni bilo neobičajno za umetnika, da se je izognil upodobitvi manj privlačnih vidikov človeškega obraza. Cromwell pa ni želel ničesar takšnega, kar bi mu laskalo. Opozoril je umetnika: »Naslikati me morate takšnega, kot sem – z bradavicami in vsem –, drugače vam ne bom plačal.
Očitno se je umetnik tega držal. Dokončan Cromwellov portret kaže nekaj izrazitih obraznih bradavic, ki bi jih v današnjem času zagotovo filtrirali ali zabrisali, preden bi jih objavili na družbenih medijih.
Izraz »z bradavicami in vsem« je začel pomeniti, da je treba ljudi sprejeti takšne, kakršni so – z vsemi njihovimi neprijetnimi pomanjkljivostmi, držami in težavami. V nekaterih primerih se nam to zdi pretežka naloga. A če dobro preiščemo svojo notranjost, bomo morda odkrili nekaj precej neprivlačnih vidikov svojega značaja.
Hvaležni smo, da nam Bog odpušča naše »bradavice«. V Kol 3 se učimo, da moramo izkazovati milost drugim. Apostol Pavel nas spodbuja, naj bomo potrpežljivejši, boljši in bolj usmiljeni – celo do tistih, ki jih ni lahko ljubiti. Spodbuja nas, naj imamo odpuščajočega duha, ker nam tudi Bog odpušča (v. 12–13). Z njegovim zgledom se učimo, da moramo ljubiti druge tako, kot Bog ljubi nas – z bradavicami in vsem.
— Cindy Hess Kasper

V razmislek

Kakšne napake najdete pri drugih, ki jih težko sprejmete ali odpustite? Kako lahko posnemate Božji zgled v odnosih z drugimi?
Ljubeči Bog, pokaži mi moje pomanjkljivosti ali napake, ki onemogočajo, da bi drugi videli, kdo si ti. Pomagaj mi, da bom bolj potrpežljiv in da bom ljubil in odpuščal tako kot ti.

Berilo

Kol 3,12–15

Ključna vrstica

Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte. Kol 3,13