Vse

6. maj 2022
Pita The Bakewell Tart, priljubljena sladica za mnoge v Veliki Britaniji, ima presenetljivo zgodbo o nastanku. Mnogi verjamejo, da je bila prvič narejena v krčmi White Horse Inn v Bakewellu v 19. stoletju. Gospa Greaves je prosila kuharico, naj naredi puding, tako da zlije mešanico za testo v posodice, potem pa doda marmelado, a kuharica je po nesreči najprej dala marmelado. Nobena napaka še ni bila tako okusna!
Predstavljajte si, če bi lahko vaše napake uporabili, da bi naredili nekaj čudovitega. To vidimo v pismu apostola Pavla Rimljanom, ko opisuje novo življenje, ki ga uživajo kristjani: »Sicer pa vemo, da njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu« (Rim 8,28). Kako čudovito je premišljevati o polnosti besede »vse«, saj vključuje najboljše in najslabše v našem življenju. »Vse« pomeni, da lahko Bog vse obrne in uporabi, zato da nas spremeni, tako da bomo »skladni s podobo njegovega Sina« (v. 29). »Vse« pomeni, da pri njem ni slepih ulic, samo presenetljivi novi začetki. »Vse« pomeni, da lahko celo drage napake vodijo k obnovljenemu upanju.
Ko naredimo nekaj narobe, lahko to začnemo spreminjati tako, da to najprej damo v Očetovo roke in mu dovolimo, da on prevzame nadzor. Vemo, da bo on to obrnil na dobro za nas in za njegovo slavo.
— Chris Wale

V razmislek

Kje lahko danes iščete Božje presenetljive začetke? Katere situacije, mogoče tiste, ob katerih čutite sramoto ali bolečino, lahko zaupate njegovemu nadzoru?
Oče Bog, ti poznaš napačne poti, ki sem jih izbral, in bolečino, ki jo čutim. Dajem ti vse, kar sem – svoje življenje, obžalovanja in odločitve –, in te prosim, da vse pripomore k dobremu.

Berilo

Rim 8,26–32

Ključna vrstica

Sicer pa vemo, da njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu. Rim 8,28