Vsaka priložnost

12. marec 2020
Ali ste kdaj ujeli zmaja? Jaz ga nisem, dokler me ni sin prepričal, naj si naložim igro na telefon. V igri je digitalni zemljevid, ki odraža resnični svet, in z njegovo pomočjo lahko loviš slikovita bitja v svoji bližini.
V nasprotju z večino mobilnih igric ta zahteva gibanje. Kamorkoli greš, je to del igralnega polja v igri. Rezultat? Veliko več hodim! Kadarkoli s sinom igrava to igro, se kar najbolj trudiva, da bi ob vsaki priložnosti prijela bitja, ki se pojavljajo okrog naju.
Zlahka se je osredotočiti na igro ali celo biti obseden z njo, saj je ustvarjena, da pritegne uporabnike. Ko sem igral igro, se mi je vzbudilo vprašanje: Ali se tako namensko trudim kar najbolj izkoristiti duhovne priložnosti okrog sebe?
Pavel je poznal potrebo, da moramo biti pozorni na Božje delo okrog nas. V Kol 4 je prosil za molitev za priložnost, da bi oznanjal evangelij (v. 3). Potem je spodbudil: »Do tistih, ki so zunaj, se vedíte z modrostjo; skrbno izrabljajte čas« (v. 5). Pavel ni želel, da bi Kološani zgrešili kakršno koli priložnost vplivanja na druge, da bi se približali Kristusu. Ampak da bi to lahko storili, bi jih morali resnično videti, videti njihove potrebe in potem ravnati »ljubeznivo« [»v milosti«] (v. 6).
V našem svetu veliko več stvari tekmuje za naš čas in pozornost kot namišljeni zmaji v igri. Bog nas vabi, da krmilimo pustolovščino v resničnem svetu in vsak dan iščemo priložnosti, da bi druge usmerili k njemu.
— Adam HolzV RAZMISLEK: Kdaj je Bog nekoga nepričakovano uporabil, da bi vas pripeljal v globlji odnos z njim? Kdaj vas je uporabil, da vplivate na življenje nekoga na čisto navaden dan?MISEL/
Jezus, hvala, da nenehno deluješ v ljudeh okrog mene. Pomagaj mi, da bom kar najbolj izkoristil vsako priložnosti, ki jo imam, da izkažem tvojo ljubezen in milost.

Berilo

Kol 4,2–6

Ključna vrstica

Do tistih, ki so zunaj, se vedíte z modrostjo; skrbno izrabljajte čas. Kol 4,5