Vonj po kavi

21. januar 2023
Pred leti sem sedel na svojem stolu, ko je moja najmlajša prišla po stopnicah. Po najkrajši poti je prišla k meni in skočila v moje naročje. Po očetovsko sem jo stisnil in jo nežno poljubil na glavo, ona pa je zacvilila od veselja. Potem pa je dvignila obrv, namrščila nos in obsojajoče pogledala moj lonček s kavo. »Očka,« je resno izjavila, »rada te imam in všeč si mi, ni mi pa všeč tvoj vonj.«
Moja hčerka tega ni mogla vedeti, ampak spregovorila je z milostjo in resnico, ni hotela prizadeti mojih čustev, a čutila se je primorana, da mi nekaj reče. In včasih moramo storiti prav to v svojih odnosih.
V Ef 4 Pavel opisuje, kako bi morali ravnati drug z drugim – še posebej ko govorimo težke resnice. »Živite … v vsej ponižnosti, krotkosti in potrpežljivosti. V ljubezni prenašajte drug drugega« (v. 2). Ponižnost, krotkost in potrpežljivost tvorijo naš temelj odnosov. Če gojimo te značajske lastnosti, kot nas vodi Bog, nam bo to pomagalo »[govoriti] iz resnice v ljubezni« (v. 15) in se truditi, da sporočamo »[dobro besedo], da bi bila ob potrebi v izgrajevanje« (v. 29).
Nihče ne sliši rad, da mu drugi govorijo o njegovih slabostih in šibkih točkah. A ko ima nekaj okrog nas »neprijeten vonj«, lahko Bog uporabi zveste prijatelje, da nam spregovorijo o našem življenju z milostjo, resnico, ponižnostjo in krotkostjo.
— Adam R. Holz

V razmislek

Kdaj vas je nekdo krotko opozoril na nekaj? Kaj mislite, da je najpomembnejše, ko ljubeče naslovite slabost, ki jo vidite v drugih?
Oče, pomagaj mi ponižno sprejeti opomin in pomagaj mi ga izreči z ljubeznijo, milostjo in krotkostjo.

Berilo

Ef 4,1–5.25–31

Ključna vrstica

Živite … v vsej ponižnosti, krotkosti in potrpežljivosti. V ljubezni prenašajte drug drugega. Ef 4,2