Videti odrešitev

26. marec 2020
Ko je bila Sonia stara 35 let, je bilo zadnje, kar bi pričakovala, da bo zapustila svoje podjetje in deželo ter se pridružila skupini iskalcev azila, ki je potovala v novo deželo. Potem ko so tolpe umorile njenega nečaka in skušale prisiliti njenega 17-letnega sina v svoje vrste, se je Sonii zdelo, da je pobeg njen edini izhod. »Molim k Bogu … naredila bom vse, kar je potrebno,« je razložila Sonia. »Storila bom vse, da moj sin in jaz ne umreva od lakote … Raje vidim, da trpi tukaj, kot da konča v vreči ali v jarku.«
Ali ima Sveto pismo kaj povedati Sonii in njenemu sinu – ali toliko drugim, ki trpijo krivico in opustošenje? Ko je Janez Krstnik oznanjal Jezusov prihod, je povedal dobro novico Sonii, nam, svetu. »Pripravite Gospodovo pot,« je oznanjal Janez (Lk 3,4). Vztrajal je pri tem, da bo ob Jezusovem prihodu Bog udejanjil mogočno, vsestransko rešitev. Svetopisemska beseda za to rešitev je odrešitev.
Odrešitev vsebuje tako ozdravljenje naših grešnih src kot – nekega dne – ozdravljenje vseh hudobij sveta. Božje spreminjajoče delo je za vsako zgodbo, vsak človeški sistem in je na voljo vsakomur. »In vse meso bo videlo Božje odrešenje,« je rekel Janez (v. 6).
Ne glede na zlo, s katerim se bomo srečali, nam Kristusov križ in vstajenje zagotavljata, da bomo videli odrešitev. Nekega dne bomo izkusili njegovo končno osvoboditev.
— Winn CollierV RAZMISLEK: Kje rabite Božjo odrešitev v svojem življenju? Kako vas je Bog poklical, da ste del njegovega spreminjajočega dela na zemlji?MISEL/
Bog, ti obljubljaš, da bodo vsi ljudje videli tvojo odrešitev. Oklepam se te obljube. Pokaži mi svojo rešitev in ozdravljenje.

Berilo

Lk 3,1–6

Ključna vrstica

In vse meso bo videlo Božje odrešenje. Lk 3,6