Veselje in modrost

14. maj 2024
Vsako pomlad preplavijo Japonsko sladko dišeči češnjevi cvetovi z izbranimi svetlimi in močnimi rožnatimi barvami ter razveselijo tako čute domačinov kot turistov. Kratkotrajna narava cvetov goji zdravo zavedanje v Japoncih, naj okušajo lepoto in vonj, dokler trajata, saj prav kratkost izkušnje poveča njeno ostrino. To namerno uživanje nečesa, kar se bo hitro spremenilo, imenujejo »mono-no-aware.«
Za nas ljudi je razumljivo, da bi si želeli iskati in podaljšati občutke veselja. A resničnost, da je življenje prežeto s stisko, pomeni, da moramo gojiti sposobnost, da gledamo na bolečino in veselje skozi očala vere v ljubečega Boga. Ni nam treba biti pretirano pesimističen niti si ne smemo oblikovati nerealno sončnega pogleda na življenje.
Knjiga Pridigar nam ponuja koristen model. Čeprav včasih mislimo, da je ta knjiga katalog negativnih izjav, je isti kralj Salomon, ki je napisal, da je »vse nečimrnost« (1,2), tudi spodbudil svoje bralce, naj najdejo veselje v preprostih stvareh v življenju: »Ni sreče za človeka pod soncem, razen da jé in pije in se veseli« (8,15).
Veselje pride, ko prosimo Boga, naj nam pomaga »spoznati modrost« in se naučiti videti »vse Božje delo« (v. 16–17) v lepih in v težkih obdobjih (3,11–14; 7,13–14), v spoznanju, da niso ne ena ne druga trajna na tej strani nebes.
— Kirsten Holmberg

V razmislek

V kakšnem obdobju ste trenutno? Kako lahko najdete veselje v njem?
Dragi Oče, hvala, da si vir veselja v mojem življenju v vsakem obdobju.

Berilo

Prd 8,14–17

Ključna vrstica

Zato odobravam veselje, ker ni sreče za človeka pod soncem, razen da jé in pije in se veseli. Prd 8,15