Ve vse o tem

11. marec 2020
Finn, siamska bojna riba, je dve leti živela v naši hiši. Moja hčerka se je pogosto sklonila k njemu in se pogovarjala z njim, potem ko mu je nasula hrane v akvarij. Ko so se v vrtcu pogovarjali o hišnih ljubljenčkih, je pogosto rekla, da je Finn njen. Sčasoma je Finn poginil in hčerka je imela strto srce.
Mama mi je svetovala, naj pozorno prisluhnem hčerkinim čustvom, in ji povem: »Bog ve vse o tem.« Strinjala sem se, da Bog vse ve, a se spraševala: Kako ji je lahko to v tolažbo? Potem mi je prišlo na misel, da se Bog ne samo zaveda dogodkov v našem življenju – sočutno vidi v našo dušo in ve, kako vplivajo na nas. Razume, da se lahko »majhne stvari« zdijo kot velike stvari, odvisno od naše starosti, preteklih ran ali pomanjkanja virov.
Jezus je videl pravo velikost vdovinega daru – in srca –, ko je vrgla dva novčiča v tempeljsko zakladnico. Opisal je, kaj je to pomenilo zanjo, ko je rekel: »Ta uboga vdova je vrgla več kot vsi, ki so metali v zakladnico. … ta pa je dala … vse, kar potrebuje za življenje« (Mr 12,43–44).
Vdova je molčala o svoji situaciji, a Jezus je prepoznal, da je bilo to, kar so drugi imeli za majhen dar, žrtev zanjo. On vidi naša življenja na enak način. Najdimo tolažbo v njegovem neomejenem razumevanju.
— Jennifer Benson SchuldtV RAZMISLEK: Kako bi lahko izkazali usmiljenje nekomu, ki je vznemirjen zaradi »majhnega« problema? Kako se Bog odzove, ko mu poveš za svoje probleme?MISEL/
Bog, hvala, da me popolnoma poznaš in ljubiš. Pomagaj mi začutiti tvojo tolažbo, ko pomislim na tvoje neskončno poznavanje mojega življenja.

Berilo

Mr 12,41–44

Ključna vrstica

… za njegovo razumnost ni števila. Ps 147,5