Varne roke

5. marec 2022
Tako kot se razpleta vrv, so se nitke življenja Douga Merkeyja trgale druga za drugo. »Moja mama je izgubila dolgo bitko z rakom; dolgotrajen romantičen odnos je propadal; moje finance so bile izčrpane; moj poklic je bil v megli … Čustvena in duhovna tema okrog mene in v meni je bila globoka in izčrpavajoča in dozdevno nepredirna,« je napisal pastor in kipar. Ti dogodki, v kombinaciji z življenjem na natrpanem podstrešju, so postali prizorišče, iz katerega je nastal njegov kip The Hiding Place [Skrivališče]. Prikazuje Kristusove močne, od žebljev zabrazgotinjene roke, odprte in združene kot kraj varnosti.
Doug je takole razložil podobo svoje umetnine: »Kip je Kristusovo povabilo, naj se skrijemo v njem.« V Ps 32 je David pisal kot nekdo, ki je našel svoj najvarnejši kraj – samega Boga. Ponuja nam odpuščanje grehov (v. 1–5) in nas spodbuja, naj molimo sredi nemira (v. 6). V v. 7 psalmist izrazi svoje zaupanje v Boga: »Ti si moje skrivališče, čuvaš me pred stisko, s spevi osvoboditve me obdajaš.«
Kam se obrnete, ko pridejo težave? Kako dobro je vedeti, da ko se začnejo krhke vrvice našega zemeljskega obstoja razpletati, se lahko obrnemo na Boga, ki nam je dal večno varnost po Jezusovem delu odpuščanja.
— Arthur Jackson

V razmislek

Kaj vam pomeni ali vam bo pomenilo, da najdete skrivališče, varnost in odpuščanje v Jezusu? Kako poskrbi za to, kar potrebujete, za vaše skrbi, strahove in bremena?
Oče, ti veš za trenutke, ko sem skušal sestaviti svoje življenje brez tebe. Pomagaj mi, da bom opustil svoje napačne načrte za varnost, in hitro stekel k tebi.

Berilo

Ps 32

Ključna vrstica

Ti si moje skrivališče, čuvaš me pred stisko. Ps 32,7