V Božjem dosegu

3. junij 2023
Ko me je stražar preiskal, sem stopila v zapor, se podpisala v knjigo obiskovalcev in sedla v natrpano preddverje. Tiho sem molila in opazovala odrasle, ki so bili nemirni in so vzdihovali, mali otroci pa so se pritoževali nad čakanjem. Več kot uro kasneje je oboroženi stražar poklical nekaj imen, tudi moje. Mojo skupino je vodil v nek prostor in nam pokazal dodeljene stole. Ko je moj pastorek sedel na stolu na drugi strani debelega stekla in dvignil telefonsko slušalko, me je preplavila globina nemoči. Ko sem jokala, mi je Bog zagotovil, da je moj pastorek še vedno v njegovem dosegu.
V Ps 139 David reče Bogu: »Ti me poznaš … z vsemi mojimi potmi si seznanjen« (v. 1–3). Njegovo oznanilo o vsevednem Bogu vodi k praznovanju njegove intimne skrbi in zaščite (v. 5). Presunjen nad velikostjo Božjega védenja in globino njegovega osebnega dotika David postavi dve retorični vprašanji: »Kam naj grem pred tvojim duhom, kam naj zbežim pred tvojim obličjem?« (v. 7)
Ko mi ali naši bližnji obtičimo v situacijah, ob katerih se počutimo brez upanja in nemočni, Božja roka ostane močna in stabilna. Tudi ko verjamemo, da smo zablodili predaleč za njegovo ljubečo odrešitev, smo vedno v njegovem dosegu.
— Xochitl Dixon

V razmislek

Kako je spoznanje velikosti Božjega obširnega dosega vplivalo na vašo vero? Kako vas je potolažilo v času, ko ste se počutili brez upanja in nemočni?
Ljubeči Oče, pomagaj mi, da se bom spominjal, da si ti vedno pripravljen in zmožen doseči mene in moje bližnje.

Berilo

Ps 139,1–12

Ključna vrstica

Kam naj grem pred tvojim duhom, kam naj zbežim pred tvojim obličjem? Ps 139,7