Ustvarjena drug za drugega

14. junij 2020
»Skrbim zanj. Ko je srečen on, sem srečna jaz,« pravi Stella. Merle odgovarja: »Srečen sem, ko je ona v moji bližini.« Merle in Stella sta poročena 79 let. Ko so Merla pred kratkim sprejeli v dom za ostarele, se je počutil bedno – zato ga je Stella z veseljem pripeljala domov. On je star 101 leto, ona pa 95. Čeprav potrebuje hoduljico, da se premika, za moža ljubeče stori, kar lahko, na primer pripravi hrano, ki jo ima rad. Vendar ne bi zmogla sama. Vnuki in sosedje pomagajo pri stvareh, ki jih Stella ne zmore.
Skupno življenje Stelle in Merla je primer iz 2 Mz 2, kjer je Bog rekel: »Ni dobro za človeka, da je sam; naredil mu bom pomoč, ki mu bo primerna« (v. 18). Nobeno od bitij, ki jih je Bog pripeljal pred Adama, ni ustrezalo temu opisu. Šele v Evi, ki je bila ustvarjena iz Adamovega rebra, je Adam našel primerno pomočnico in tovarišico (v. 19–24). 
Eva je bila popolna tovarišica za Adama in prek njiju je Bog ustanovil zakon. To ni bilo samo za medsebojno pomoč posameznikov, ampak tudi za začetek družine in skrbi za stvarstvo, ki vključuje druge ljudi (1,28). Iz te prve družine je prišla skupnost, tako da nihče izmed nas ne bi bil sam, najsi je poročen ali samski, star ali mlad. Kot skupnosti nam je Bog dal privilegij, da nosimo »bremena drug drugemu« (Gal 6,2).
— Alyson KiedaV RAZMISLEK: Kako nam pomaga spoznanje, da ne glede na naš zakonski stan kot kristjani nismo nikoli sami? Kako ste videli Kristusovo telo v dejanjih?MISEL/
Dragi Bog, hvala, da si ustvaril moškega in žensko drug za drugega in da si ustvaril skupnost, tako da nobenemu izmed nas ne bi bilo treba biti zares sam.

Berilo

1 Mz 2,18–24

Ključna vrstica

Ni dobro za človeka, da je sam; naredil mu bom pomoč, ki mu bo primerna. 1 Mz 2,18