Upravljanje z našimi darovi

2. marec 2022
Leta 2013 je britanski igralec David Suchet snemal zadnje televizijske epizode kot priljubljeni belgijski detektiv Hercule Poirot Agathe Christie – in tudi igral na odru –, ko je prevzel »največjo vlogo v svojem življenju«. Med tema projektoma je posnel avdio verzijo celotnega Svetega pisma, od Prve Mojzesove knjige do Razodetja – v angleščini 752.702 besed –, kar mu je vzelo več kot dvesto ur.
Suchet, ki je začel verovati v Jezusa, potem ko je prebral Pismo Rimljanom v Svetem pismu, ki ga je našel v hotelski sobi, je imenoval projekt izpolnitev »27-letne želje. Počutil sem se povsem motiviranega. Toliko sem raziskoval o vsakem delu, da sem komaj čakal, da začnem.« Potem je podaril svoje plačilo.
Njegovo snemanje ostaja navdihujoč zgled, kako poveličevati Boga, tako da upravljamo s svojim darom in ga delimo. Peter je spodbudil takšno upravljanje v svojem pismu vernikom v prvem stoletju. Ker so bili preganjani zaradi čaščenja Jezusa namesto cesarja, jih je spodbudil, naj se raje osredotočijo na življenje za Boga, tako da gojijo svoje duhovne darove. »Če kdo govori, naj to stori, kakor je prav za Božje besede« (1 Pt 4,11). Tako kot vse darove jih lahko razvijamo, »le da bo po Jezusu Kristusu v vsem slavljen Bog.«
Suchet je ponudil svoje darove Bogu. Mi lahko ravnamo enako. S tem, kar vam je dal Bog, dobro upravljajte za njegovo slavo.
— Patricia Raybon

V razmislek

Kako bi opisali svoje od Boga dane talente in duhovne darove? Kaj bi lahko storili, da bi z njimi bolje upravljali za Božjo slavo?
Nebeški Oče, včasih zapravljam svoje darove in talente. Izostri mojo predanost za upravljanje darov, ki si mi jih dal, da te bo svet slavil.

Berilo

1 Pt 4,7–11

Ključna vrstica

Kot dobri oskrbniki mnogotere Božje milosti strezite drug drugemu z milostnim darom, kakor ga je kdo prejel. 1 Pt 4,10