Ukradeni bogovi

10. maj 2023
Izrezljano leseno figuro – hišnega boga – so ukradli ženi z imenom Ekuwa, zato je to prijavila oblastem. Policisti so mislili, da so našli malika, zato so jo povabili na prepoznavo. »Ali je to tvoj bog?« so jo vprašali. Žalostno je odgovorila: »Ne, moj bog je veliko večji in lepši kot ta.«
Ljudje so dolgo poskušali dati obliko svoji predstavi božanstva in upali, da jih bo ročno narejen bog zaščitil. Mogoče je zato Jakobova žena Rahela »ukradla očetove hišne bogove«, ko sta bežala od Labana (1 Mz 31,19). A Bog je imel svojo roko nad Jakobom kljub malikom, ki so bili skriti v njegovem taboru (v. 34).
Kasneje se je Jakob na istem potovanju vso noč boril z »nekim možem« (32,25). Gotovo je Jakob razumel, da njegov nasprotnik ni samo človek, ker je ob jutranji zarji vztrajal: »Ne bom te spustil, dokler me ne blagosloviš« (v. 27). Mož mu je dal novo ime – Izrael (›Bog se bori‹) in ga potem blagoslovil (v. 29–30). Jakob je kraj imenoval »Penuél« (›Božje obličje‹). »Kajti videl sem Boga iz obličja v obličje in kljub temu ostal živ« (v. 31).
Ta Bog – edini pravi Bog – je neskončno večji in lepši kot vse, kar bi si Ekuwa lahko kdaj predstavljala. Ne da se ga izrezljati, ukrasti ali skriti. Vendar, kot je tisto noč spoznal Jakob, se mu lahko približamo! Jezus je učil svoje učence, naj kličejo tega Boga »Oče naš, ki si v nebesih« (Mt 6,9).
— Tim Gustafson

V razmislek

Kako bi opisali Boga? Kako so morda vaše predstave o njem preveč omejene?
Nebeški Oče, odpusti mi, da te vidim manjšega, kot si v resnici. Pomagaj mi sprejeti resničnost, kdo si v resnici.

Berilo

1 Mz 31,19–21; 32,23–31

Ključna vrstica

… bojeval si se z Bogom in z ljudmi in si zmagal. 1 Mz 32,29