Učenje od malih

11. maj 2020
Ko sva se s prijateljem odpravila v eno izmed revnih četrti Kenije, sva bila globoko dotaknjena, ko sva bila priči revščine. V istem okolju pa so se nama vzbudila še drugačna čustva, ko so majhni otroci tekali naokrog in vpili: »Mchungaji, Mchungaji!« (v jeziku svahili za »pastor«). Takšen je bil njihov radostni odziv, ko so videli svojega duhovnega voditelja v vozilu z nama. S temi prisrčnimi vzkliki so mali sprejeli tistega, ki je znan po svoji skrbi zanje in skrbnosti do njih.
Ko je Jezus prispel v Jeruzalem na osličku, so bili veseli otroci med tistimi, ki so ga proslavljali. »Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu! … Hozana Davidovemu sinu!« (Mt 21,9.15). A hvalnice Jezusu niso bile edini zvoki v zraku. Predstavljam si lahko glasnost surovih, dobičkaželjnih trgovcev, ki jih je Jezus pregnal (v. 12–13). Poleg tega so bili verski voditelji, ki so videli njegovo dobroto v dejanjih, »nejevoljni« (v. 14–15). Izrazili so svoje nezadovoljstvo nad hvalnicami otrok (v. 16) in s tem odkrili revščino svojega srca.
Lahko se učimo iz vere Božjih otrok vseh starosti in krajev, ki priznavajo Jezusa za Odrešenika sveta. On je tisti, ki sliši naše hvalnice in naše klice, ter skrbi za nas in nas reši, ko pridemo k njemu z zaupanjem, kakršnega imajo otroci.
— Arthur JacksonV RAZMISLEK: Kako se je vaš pogled na Jezusa z leti spremenil? Kaj vam stoji napoti, da bi ga videli kot Božjega Sina, ki vas je prišel rešit?MISEL/
Jezus, pomagaj mi, da te bom videl takšnega, kakršen si – moj Gospod in Odrešenik.

Berilo

Mt 21,8–17

Ključna vrstica

Iz ust otročičev in dojenčkov si sebi pripravil hvalo. Mt 21,16