To spremeni vse

17. april 2022
Jaroslav Pelikan, ki je veljal za eno izmed »najpomembnejših avtoritet svoje generacije o krščanski zgodovini,« je bil znan po svoji obširni akademski karieri. Izdal je več kot trideset knjig in dobil nagrade za svoje obsežno pisanje. Eden izmed njegovih študentov pa se je spomnil po njegovem mnenju najpomembnejših besed svojega učitelja, ki jih je spregovoril na smrtni postelji: »Če je Kristus vstal, ni pomembno nič drugega. In če ni – ni pomembno nič drugega.«
Pelikan je ponovil Pavlovo prepričanje: »Če pa Kristus ni bil obujen, je tudi naše oznanilo prazno in prazna tudi vaša vera« (1 Kor 15,14). Apostol je izrekel tako drzno izjavo, ker je vedel, da vstajenje ni samo enkraten čudež, ampak vrhunec Božjega odrešujočega dela v človeški zgodovini. Obljuba vstajenja ni bila samo njegovo zagotovilo, da bo Jezus vstal od mrtvih, ampak njegova drzna potrditev, da bodo druge mrtve in uničene stvari (življenja, soseske, odnosi) nekega dne obujene v življenje po Kristusu. Če pa ni vstajenja, je Pavel vedel, da smo v hudih težavah. Če ni vstajenja, potem zmagata smrt in uničenje.
»Toda Kristus je vstal od mrtvih« (v. 20). Smrt izgubi, ker jo je uničil Zmagovalec. Jezus je »prvenec« vsega življenja, ki bo sledilo. Premagal je zlo in smrt, da bi lahko živeli pogumno in svobodno. To spremeni vse.
— Winn Collier

V razmislek

Kakšno razliko povzroči razumevanje razsežnega upanja Jezusovega vstajenja? Kje potrebujete vstajenje v svojem življenju?
Bog, dovoli mi, da spoznam, kako Jezusovo vstajenje spremeni vse o mojem življenju zdaj in za vedno.

Berilo

1 Kor 15,12–26

Ključna vrstica

Toda Kristus je vstal od mrtvih, prvenec tistih, ki so zaspali. 1 Kor 15,20