Sveto zbiranje

3. junij 2020
Naša skupina prijateljev se je ponovno zbrala za podaljšani vikend na obali čudovitega jezera. Igrali smo se v vodi, skupaj jedli, a zame so bili najdragocenejši večerni pogovori. Ko se je spustila tema, so se naša srca odprla drug drugemu z neobičajno globino in ranljivostjo, zaupali smo si bolečino spodletelih zakonov in posledice travme na nekatere otroke. Brez prikrivanja strtosti naše resničnosti smo drug drugega usmerjali k Bogu in njegovi zvestobi v takšnih izrednih težavah. Ti večeri so med najsvetejšimi v mojem življenju.
Predstavljam si, da so te noči podobne temu, kar je nameraval Bog, ko je zapovedal svojemu ljudstvu, naj se vsako leto zbere za šotorski praznik. Ta praznik, kot mnogo drugih, je zahteval, da Izraelci odpotujejo v Jeruzalem. Ko so prišli, je Bog naročil svojemu ljudstvu, naj se zberejo v čaščenju in naj ne opravljajo »nobenega težkega dela« v času praznovanja – približno en teden! (3 Mz 23,35). Na šotorskem prazniku so praznovali Božjo skrb in se spominjali svojega časa v puščavi po odhodu iz Egipta (v. 42–43). 
To zbiranje je utrdilo občutek izraelske identitete kot Božjega ljudstva in oznanjalo njegovo dobroto kljub njihovim skupnim in posameznim težavam. Ko se zberemo s tistimi, ki jih imamo radi, da bi se spominjali Božje skrbi in prisotnosti v našem življenju, smo tudi mi okrepljeni v veri.
— Kirsten HolmbergV RAZMISLEK: S kom se lahko zberete za čaščenje in spodbudo? Kako se vaša vera okrepi v skupnosti z drugimi?MISEL/
Oče Bog, hvala ti za ljudi, ki si jih dal v moje življenje. Prosim, pomagaj nam, da se bomo medsebojno spodbujali.

Berilo

3 Mz 23,33–36.39–44

Ključna vrstica

… in se sedem dni veselite pred GOSPODOM, svojim Bogom! 3 Mz 23,40