Stvarnik lune

29. maj 2020
Ko so astronavti spustili vesoljsko plovilo Eagle v morje spokojnosti, je Neil Armstrong rekel: »To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo.« Bil je prvi človek, ki je hodil po površini lune. Sledili so mu drugi vesoljski popotniki, vključno s poveljnikom zadnje misije Apolla, Gene Cernan. »Tam sem bil in tam si ti, zemlja – dinamična, čudovita in čutil sem … da je to prelepo, da bi se zgodilo po naključju,« je rekel Cernan. »Mora biti nekaj večjega od tebe in večjega od mene.« Celo iz svojega edinstvenega pogleda v globoko vesolje so ti možje razumeli svojo majhnost v primerjavi z ogromnostjo vesolja.
Prerok Jeremija je tudi premišljeval o brezmejnosti Boga kot Stvarnika in Ohranjevalca zemlje in vsega drugega. Stvarnik vsega je obljubil, da se bo intimno razodel, ko je ponudil svojemu ljudstvu ljubezen, odpuščanje in upanje (Jer 31,33–34). Jeremija potrdi Božjo brezmejnost, saj je tisti, »ki daje sonce za svetlobo podnevi, stalnost lune in zvezd za luč ponoči« (v. 35). Naš Stvarnik in Gospod vsemogočni bo vladal nad vsem, ko deluje za odrešitev vseh svojih ljudi (v. 36–37).
Nikoli ne bomo končali z raziskovanjem neizmerne ogromnosti nebes in globin Zemljinih temeljev. Vendar lahko občudujemo kompleksnost vesolja in zaupamo Stvarniku lune – in vsega drugega.
— Xochitl DixonV RAZMISLEK: Kako vam lahko predstavljanje Božje veličine kot Stvarnika in Ohranjevalca vesolja pomaga, da mu zaupate glede ovir, ki vam pridejo naproti? Kako vam lahko kompleksnost vesolja pomaga zaupati Bogu v podrobnostih svojega življen
Stvarnik in Ohranjevalec vsega, hvala, da nas vabiš, da te spoznavamo in ti zaupamo danes in za vedno.

Berilo

Jer 31,33–37

Ključna vrstica

[Gospod je rekel:] »Jaz bom njihov Bog in oni bodo moje ljudstvo.« Jer 31,33